Храните, които са богати на антиоксиданти са жизненоважни за цялостното

...
Храните, които са богати на антиоксиданти са жизненоважни за цялостното
Коментари Харесай

Храни, богати на антиоксиданти

Храните, които са богати на антиоксиданти са жизненоважни за цялостното ни действие. Тези „ магични ” храни усъвършенстват освен здравето ни, само че усилват и виталните ни сили. Те са най-здравословни и най-питателни. Антиоксидант е наименование, обещано на група детайли, които защищават човешките кафези от разваляне, нормално породено от свободните радикали. Те могат доста да накърнят имунната ни система.

Свободните радикали са атоми, които се образуват по време на естествените метаболични действия на тялото ни. Други фактори като пушенето, радиацията, замърсяването и пестицидите също спомагат за образуване на свободни радикали. Обикновено антиоксидантите се съдържат в храната и доставят здравословни резултати на тялото ни.

Изследвания са потвърдили, че при хората, които включват във всекидневната си диета храни, богати на антиоксиданти, съществува по-малък риск от насърчаване на разнообразни заболявания, в това число и рак. Най-известните антиоксиданти са витамин А, С и Е, манганът, цинкът и селенът.

Храни, богати на антиоксиданти

Има разнообразни храни, които съдържат високи равнища на антиоксиданти. Някои от най-известните са:

• Морковите, броколите, сладките картофи, прасковите, доматите и плодовите сокове са богати на витамин А.

• Цитрусовите плодове, като лиметите и портокалите, зелените зеленчуци с листа, и доматите са страховит източник на витамин С.

• Зелените зеленчуци, като къдравото зеле и спанакът са добър източник на антиоксиданта лутеин. Тук е момента да вметнем какъв брой потребна е спаначената чорба.

 Горски плодове и ягоди с антиоксиданти

• Плодовете, като сливите, ябълките, мангото, ананасът, розовият грейпфрут и сушените сини сливи също съдържат високи равнища на антиоксиданти.

• Горските плодове, в това число ягодата, къпината, малината, черешата и боровинките имат високо антиоксидантно наличие (антоцианини).

• Броколите и други зеленчуци като карфиола, зелето и брюкселското зеле също са цялостни с антиоксиданти (индоли). Консумирайте повече задушени броколи и чорба с карфиол.

• Ядките (орехите, фъстъците, лешниците), слънчогледовите семки, олиото от черния дроб на тресчица, слънчогледовото олио и зеленчуците със зелени листа имат огромно количество витамин Е.

• Сушените плодове, като кайсиите, фурмите и сушените сини сливи са с високо антиоксидантно наличие бета каротин).

• Бобовите растения, като бобът Пинто, соевите кълнове и всички останали бобове са богати на Генищайн (силен антиоксидант).

• Зърнените храни, като просото, ечемикът, царевицата и овесът са цялостни с антиоксиданти. Овесената каша да вземем за пример е прелестен старт за деня.

• Чаят - напитката, която пием всяка заран, има високо наличие на антиоксиданти, познати като флавоноиди. За да разнообразите менюто си, предлагаме да редувате разнообразни типове чай.

 рибата е богата на антиоксиданти Снимка: Yordanka Kovacheva

• Рибата, пилето, житните растения и аленото месо имат високо наличие на селен и цинк.

• Последните изследвания демонстрират, че чаша алено вино също доставя положително количество антиоксиданти.

Приемът на антиоксиданти, съпроводен от здравословен метод на живот, ще Ви разреши да сте във форма дори и на старини. Научни проучвания да посочили, че има безчет преимущества от консумирането на храна, богата на антиоксиданти.

Редовният банкет на антиоксидантни храни покачва зрението, защото защищава ретината от свободните радикали и от повреждането ѝ. Също по този начин понижава темпото на дегенеративни очни болести, като катарактите. Натуралните антиоксиданти, като витамините, укрепват имунната система и я вършат устойчива на вируси и инфекции, като настинката и грипа. Те оказват помощ и в забавянето на процеса на стареене, защото защищават клетките от свободните радикали, което се счита за главната причина за стареене.

Искате ли да запазите кожата си млада и да я предпазите от появяването на бръчки? Ако е по този начин, би трябвало да консумирате храна, богата на антиоксиданти, която усъвършенства кожата и я прави по-еластична. Антиоксидантите оказват помощ и от предотвратяване от някои типове рак, изключително от рак на простата и от рак на гърдата. Случаите на сърдечни заболявания са доста по-малко при хората, приемащи ежедневно антиоксиданти.

Тъй като храните, богати на антиоксиданти, защищават от огромен брой заболявания и имат и безчет други удобни резултати, би трябвало точно към тях да се насочите, когато планирате дневния си режим.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР