Храни като мазна риба, пилешки гърди, картофи, цвекло и пуйка,

...
Храни като мазна риба, пилешки гърди, картофи, цвекло и пуйка,
Коментари Харесай

Пуешкото месо и цвеклото са сред храните, които повишават добрия холестерол

Храни като мазна риба, пилешки гърди, картофи, цвекло и пуйка, част от които участват на празничната софра, покачват равнищата на " положителния холестерол " в кръвта, написа на уеб страницата си Лондонската здравна лаборатория.

Авторите на обявата припомнят, че така наречен " добър холестерол " се придвижва в кръвта от липопротеините с висока компактност (HDL). Те транспортират неизползвания от организма холестерол в черния дроб, където той се преработва до жлъчни киселини.

" Лошият холестерол " се придвижва от липопротеините с ниска компактност (LDL), които могат да образуват атеросклеротични плаки, стесняващи лумена на кръвоносните съдове. Това усилва риска от сърдечносъдови болести.

Специалистите изясняват, че мазната риба, пилешките гърди и пуешкото месо, които са богати на ниацин, прочут и като витамин B3, могат да покачат равнищата на HDL в кръвта.

Според специалистите потребни са и храните с високо наличие на антиоксиданти - субстанции, които защищават клетките от увреждане от окисление. Сред тях са цвекло, алено и бяло зеле, спанак.

Друга здравословна храна, която оказва помощ за възстановяване на липидния профил в кръвта, са печените картофи. Те са богати на антиоксиданти и витамини В и С, които са от значително значение за естественото действие на организма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР