Храненето трябва да бъде според сезона. В днешно време в

...
Храненето трябва да бъде според сезона. В днешно време в
Коментари Харесай

Диетоложката д-р Памукова: Праз и фурми борят зимните вируси

Храненето би трябвало да бъде съгласно сезона. В днешно време в комерсиалната мрежа можете да намерите плодове и зеленчуци съвсем през цялата година. Но не е добра концепция да ги ядете отвън естествения им сезон. Това предизвестява доктор Роксандра Памукова от “Пам Медика ”. Причината е, че те са цялостни с разнообразни химични съставки, непознати и нездравословни за човешкия организъм. Тези субстанции се назовават ксенобиотици. Сред тях са антибиотиците, с които се обработват доматите и краставиците, с цел да се запазят твърди дълго време. Когато попаднат в организма, тези субстанции провокират алергии, също така хората привикват към тях и те не им работят като медикаменти, когато се разболеят.    

Зимата въпреки всичко предлага вкусни и разнородни други възможности. Кои са плодовете и зеленчуците, които можем да консумираме? Хапвайте храни, които са богати на витамини - цитрусови плодове, киви, брюкселско зеле, папая. А също и ядки, семена, листни зеленчуци, които са богати на цинк, поучават диетолозите.  

  “През студените дни заради неналичието на слънце витамин Д понижава, тъй като се генерира в тялото ни от слънчевите лъчи. Друг основен витамин - С, е изключително значим за имунната система през сезона на гриповете и настинките. Той изчезва дружно с последните есенни плодове, допрени от слънцето ”, добавя доктор Памукова. Затова е значимо менюто ни да е богато на витамини и минерали, с цел да се чувстваме енергични и да не се поддаваме на зимните депресии.  

Неповторимите цитрусови плодове с разнороден мирис са за всеки усет: портокали, мандарини, лимони, грейпфрути, лайм. Портокалите са превъзходен източник на по този начин нужния през зимата витамин С, както и лимоните. Мандарините също имат витамин С и също така спомагат за усвояването на желязото от други храни, изяснява доктор Памукова. И показва кои плодове и зеленчуци са най-подходящи за зимата.

Зелето  

То е част от обичайна българска кухня и с право. Много е потребно за храносмилателната система. През зимата може да се употребява и като кисело зеле, което е още по-полезно. Киселото зеле внася в организма много  витамини и разнообразни млечнокиceли бaктерии, които са естествен пpобиотик.  

Нарът

Нарът е с висока централизация на витамини С, К и В9 и голям брой минерали и микроелементи. Може да се употребява освен непосредствено, само че и като сок. А също по този начин е вкусна и атрактивна добавка към всички типове салати. Нарът е плод със мощни антиоксидантни качества.

Фурмите

Те са налични през цялата зима и съдържат витамин А и голям брой други потребни съставки за организма. Имат високо количество фибри и засищат апетита. Независимо от опаковката обаче би трябвало да се изплакват с течаща вода, по хигиенични съображения, като другите плодове.  

Лук и чесън

Да не забравяме и обичайните за  България през зимата кромид лук, праз и чесън. Те са налични  и дано не ги гледаме с неуважение. Защото те са наш натурален антибиотичен съдружник в битката с вирусите през студа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР