Храненето на конете е лесна и същевременно доста сложна работа.

...
Храненето на конете е лесна и същевременно доста сложна работа.
Коментари Харесай

Защо конят не иска да яде?

Храненето на конете е лесна и в същото време много комплицирана работа. Лесна е, тъй като конят не е придирчив към храната - той яде главно фураж - сено и трева. Те съдържат доста сурови фибри, поддържащи храносмилателната система на това преживно животно, която се разграничава значително от човешката. Трудността идва от неразбирането, че храносмилателната система на конете е проектирана по този начин, че да смила нискоенергийна храна, бедна на хранителни субстанции.

Нарушаването на тази присъща диета посредством прибавяне на високоенергийна съсредоточена храна с прекомерно малко сурови фибри, може да разболее коня в дълготраен проект. Тя е несъответствуваща за неговата храносмилателна система и той може да отхвърля да се храни.

Въпреки че стопаните дават на животното сено и пасищна трева, някои коне отхвърлят да се хранят с нея. Причината може да бъде още веднъж неточност на стопанина в избора на храна за коня. Висококачествените треви, отглеждани в пасища за крави, са прекомерно енергийни за коня и това постоянно го отблъсква от нормалната му храна. Затова тревата би трябвало да е отглеждана на пасбище за коне, а не за крави.

Стопани, които дават постоянно на коня си силаж, може да се сблъскат с отвод на животното да яде. Освен че съдържа прекалено много сила, този вид растителна храна съдържа млечнокисели бактерии с негативно въздействие върху рН в храносмилателната система и конят не яде.

Най-често причина за отхвърли от храна са разнообразни болести при конете. Чревните паразити провокират инфектиране и увреждане на храносмилателния тракт на коня. Страданието е основна причина да не се храни и да губи тегло.

Проблемите със зъбите на коня са първото нещо, което ревизират ветеринарите, когато има подобен проблем. Дори един неусетен изострен връх на кътник може да провокира мощна болежка в устата и конят да не може да приема фураж. Неправилно изхабяване на зъбите, липса на някой зъб са други аргументи, предизвикващо болежка в устата и отвод от храна.

 Храна за коне

Хроничните болести в някои витално значими органи като бъбреци и черен дроб са причина за липса на вкус и отвод от храна, съпроводени от общо намаляване. Те изискват обстойни проучвания и назначение на лекуване.

Каквито и да е повода конят да не се храни, тя би трябвало да бъде открита бързо, с цел да се подхващат съответни дейности, тъй като продължителното недояждане има същите отрицателни последствия за коня, както и за хората.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР