Храната в бъдещето най-вероятно ще изглежда по същия начин, ше

...
Храната в бъдещето най-вероятно ще изглежда по същия начин, ше
Коментари Харесай

В бъдещето месото може и да не е от животни, а брашното да е от щурци

Храната в бъдещето най-вероятно ще наподобява по същия метод, ше има познатия усет, само че съставките й ще са изцяло разнообразни. Месото ще бъде направено от растителни мазнини, брашното ще се прави от щурци, а водораслото спирулина ще бъде една от водещите храни.

Един от най-сигурните белези, че светът е почнал смяна по отношение на хранителната промишленост са вложенията. Така в края на август създателят на " Майкрософот " и " Върджин " - Бил Гейтс, Ричард Брансън, направиха сериозна инвестиция в компания `Мемфис мийтс ", която се занимава с произвеждане на месо, само че без да отглежда животни. Вместо това се извличат мускулни кафези от животните, които след това се отглеждат и развиват.

Традиционното месо ще изчезне до 2050 година, когато ще бъде заместено от месо, направено от растения, споделя изпълнителният шеф на вашингтонския институт Good Food Брус Фридрих, представен от Българска телеграфна агенция. Вече се мисли и за производството на яйца, мляко и риба без животинско присъединяване.

" Чистото " месо, основано без скотски присъединяване може и да не е толкоз надалеч в бъдещото. Компанията от Сан Франциско Hampton Creek има желанието да достави първия артикул от чисто месо на потребителите следващата година, написа още Българска телеграфна агенция. Някои наблюдаващи обаче споделят, че поради разнообразни пречки и регулации ще са нужни най-малко 5 години преди " чистото " месо да доближи до " скъпите заведения за хранене ".

Една от главните причина да се търсят други възможности на обичайните способи за произвеждане и основаване на храната е околната среда.

За да бъде изнхранвано 10-милиардното население на планетата през 2050 година ще е належащо селското стопанство да удвои производството си, предвиждат от организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО). Същевременно отглеждането на животни употребява 10% от международната чиста вода, а отделящите се метан и други газове провокират парников резултат, който води до световно стопляне.

Един от най-бързите и евтини способи за справяне с тези проблеми е бъде в случай че се размени главната съставна част на брашното - житните зърна, с щурци. Нюйоркската компания Terreform ONE е създала плантация за високопротеинови щурци, които могат да бъдат смлени на брашно. При производството на този тип брашно се употребява съвсем 1000 пъти по-малко вода и 300 пъти по-малко въглерод, което е извънредно евтено съгласно Мичъл Йоахим, който е съостовател на Terreform.

Според други прогнози буболечките и високопротеиновите водорасли като спирулина ще бъдат измежду водещите храни на бъдещето.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР