Храната, която ядем, причинява ранната смърт на 11 милиона души

...
Храната, която ядем, причинява ранната смърт на 11 милиона души
Коментари Харесай

Мащабно изследване показа колко много хора умират заради неправилно хранене

Храната, която ядем, предизвиква ранната гибел на 11 милиона души всяка година, демонстрира огромно изследване. Анализът на списание The Lancet открива, че ежедневната ни храна е по-голям палач от тютюнопушенето и сега е причина за по-ранната гибел на един от пет души по целия свят, написа БГНЕС.
Изследователите настояват, че това изследване не се отнася до затлъстяването, а за " неприятното качество " на диети, нездравословни за сърцето и причиняващи рак. Глобалното изследване проучва по какъв начин хората умират във всяка страна по света. Част от разбора употребява оценки на питателните привички на страните, с цел да дефинира какъв брой постоянно диетата е скъсявала живота.
Солта - без значение дали в самун, соев сос или модифицирана храна – редуцира най-вече животи.
Според заключенията на проучването, рисковото хранене е това, което съдържа:
1. Твърде доста сол - 3 милиона смъртни случая
2. Твърде малко пълнозърнести храни - 3 милиона смъртни случая
3. Твърде малко плодове - 2 милиона смъртни случая
4. Ниска консумация на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 мастни киселини от морски блага и фибри са другите съществени убийци.
" Ние откриваме, че диетата е един от преобладаващите мотори на здравето по света ", декларира пред BBC шефът на Института за премерване и оценка на здравето в Университета на Вашингтон Кристофър Мъри.
Около 10 милиона от 11-те милиона смъртни случая, свързани с храненето, са заради сърдечно-съдови болести и това изяснява за какво солта е подобен проблем. Твърде огромното количество сол покачва кръвното налягане и това от своя страна покачва риска от инфаркт и инсулт. Солта може също да има директен резултат върху сърцето и кръвоносните съдове, което води до сърдечна непълнота.
Пълнозърнестата храна, плодовете и зеленчуците имат противоположен резултат - те са " кардиопротектори " и понижават риска от сърдечни проблеми. Според изследването измежду здравословните храни, които липсват в множеството менюта по света, са ядките и семената. Проф. Нита Форухи от Университета в Кеймбридж, споделя: " Възприето е, че те са дребни " опаковки с сила ", които ще ви създадат дебели, само че те са цялостни с положителни мазнини ".
Ракът и диабет вид 2 съставляват останалата част от смъртните случаи, свързани с храненето.
Огромният спор за напълняването от използването на захар и връзката сред аленото и модифицираното месо с рака притеглят стряскащи заглавия през последните години. " Те могат да бъдат нездравословни, само че са доста по-малки проблеми, в сравнение с дефицита на пълнозърнести храни, плодове, ядки, семена и зеленчуци ", споделя проф. Мъри.
Изследването демонстрира също, че прекалено много газирани питиета се пият във всички краища на света.
Има ли страни, които се оправят добре?
Средиземноморските страни, изключително Франция, Испания и Израел, означават някои от най-ниските равнища на смъртни случаи, свързани с храненето по света. Страните от Югоизточна, Южна и Централна Азия са в противоположния завършек на спектъра.
Израел има най-ниската смъртност, обвързвана с хранене - 89 на 100 000 души годишно. В Узбекистан е най-високото равнище на смъртни случаи, свързани с хранене - 892 на 100 000 души годишно.
Китай употребява големи количества сол, като соята и другите солени сосове са основна част от кухнята на страната. Тя е с най-висока смъртност в резултат на солта от всяка друга страна.
Англия изостава от страни като Франция, Дания и Белгия. Най-големите ѝ проблеми са неналичието на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и семена. Според изследването 14% от смъртните случаи в Обединеното кралство са свързани с храненето, или 127 смъртни случая на 100 000 души годишно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР