Храната е по-евтина, защото е лято. Зърното е базовият сектор.

...
Храната е по-евтина, защото е лято. Зърното е базовият сектор.
Коментари Харесай

17% от глобалната търговия със зърно е в ръцете на Русия, 10% - на Украйна

„ Храната е по-евтина, тъй като е лято. Зърното е базовият бранш. Когато приказваме за зърно, това е и самун, това е и фураж, а фуражът е и мляко, и месо. Следим себестойността на продукцията и започваме от базовата продукция ”, съобщи пред Нова нюз доцент доктор Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

„ Трябва да има обществена политика, само че не би трябвало да бъде за сметка на земеделския производител ”, сподели доцент доктор Огнян Боюклиев. Той даде образец с пресните хлябове в супермаркетите, които са от заготовки. Занаятчийският самун е безценен, тъй като се пече на газ, ток или на дърва, той си е български, първокласен. Тези неща са скъпи и себестойността пораства ”, сподели Боюклиев.

По неговите думи не може едно мляко да коства 50-60 ст., а цената на млечните артикули да продължава да е на цена 3 лева Аграрната политика на страната ни е част от европейската земеделска политика, посочи Боюклиев.

Според икономиста Агоп Каспарян, който също бе в студиото, концепцията е, че все по-плавно би трябвало да се намалява инфлацията в границите на 6-7. Според него има извиване на ръце от синдикатите. „ Те могат да извъртят по този начин нещата, че да обосноват стопански своите претенции. Съвсем друга е обстановката в Министерство на вътрешните работи – раздут щат, ниска успеваемост и виждаме нарастване на престъпността. По пътищата се вижда какъв е казусът ”, сподели Каспарян.

За прекъсването на Зърнената договорка икономистът разясни повода за прекъсване на зърнената договорка – настояването на Русия да вкарва аварийни елементи за земеделието и други, една от техните банки още веднъж да бъде включена в системата Суифт и други Зърното ще бъде дефицитна стока и ще й се увеличи цената. Милиони и милиарди хора могат да останат гладни, поради това, добави Каспарян.

По думите на Боюклиев – това е война, Русия употребява обстановката и спекулира.

„ 17% от световната търговия със зърно е в ръцете на Русия, на Украйна принадлежат 10%. Това е интернационален пазар ”, сподели той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР