Храната е гориво не само за тялото – тя захранва

...
Храната е гориво не само за тялото – тя захранва
Коментари Харесай

8 храни, които ни правят по-щастливи

Храната е гориво освен за тялото – тя зарежда и настроенията ни. Затова не е учудващо, че някои артикули имат по-силно въздействие върху възприятието ни за благополучие от други. Вижде кои храни би трябвало да търсите, когато тъгата ви натисне с пета.

Овесени ядки.  Само за 20 минути те могат да ви накарат да се усмихвате от ухо до ухо. Защо? Защото когато ядете потребни въглехидрати като тях, тялото изпраща аминокиселината триптофан към мозъка, а той дава отговор с детонация от серотонин – невротрансмитер, който ни кара да се усещаме спокойни и удовлетворени. Овесените ядки са идеалното решение, когато сме обградени от проблеми и ни трябват сили, с цел да се оправим.

Шамфъстък.  Една шепа от него снижава напрежението доста. В шамфъстъка има фибри, антиоксиданти и ненаситени мастни киселини, а всички те смъкват високото кръвно. Експеримент на университета „ Пен ” сподели и че стотина грама успокояват резултатите от напрежението при студенти, явяващи се на изпит по математика. Авторът на изследването доктор Шийла Уест прецизира, че студентите са усещали напрежението от изпита, само че тялото им е реагирало с по-малко признаци на суматоха.

Мляко.  Неслучайно баба ви даваше топло мляко, с цел да заспите. Млечните белтъчини понижават възприятието за тревога и неспокойствие. Калцият отпуска мускулите и нормира кръвното налягане. Д-р Сюзан Клайн, създател на книгата  „ Диетата на положителното въодушевление ” , предлага да си създадете обред, в който затопляте чаша мляко, добавяте какао на прахуляк и малко от натуралния подсладител стевия, преди да си легнете. Сладките сънища са обезпечени.

Авокадо.  То е не просто разкош за усета, само че и съдържа доста потребни мазнини и калий, които смъкват кръвното и поддържат рецепторите в мозъка чувствителни към хормона на положителното въодушевление серотонин. Половин авокадо дневно е задоволително.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР