Храбростта на българския войник и безграничния му патриотизъм са вдъхновение

...
Храбростта на българския войник и безграничния му патриотизъм са вдъхновение
Коментари Харесай

Световни рок звезди възпяха Дойранската епопея

Храбростта на българския боец и безграничния му национализъм са ентусиазъм и съществена тематика и във фолклора ни и в творчеството на редица поети и писатели. Не една или две песни са отдадени на значими борби, възпети са командири и знайни и незнайни герои. За пръв път обаче историята ни се трансформира във ентусиазъм за ария на метъл тайфа. И то не коя да е, а на шведският брониран танк в метъл вселената SABATON.

Само преди три дни фронтменът на бандата Йоаким Броден и басистът Пер Сюндстрьом пуснаха видеопослание до родната аудитория, в която хвърлят бомбата, че най-накрая са подготвени с парче за България. Това е заричане към метъл почитателите тук, отлежало с години. Песента носи заглавието „ The valley of death” („ Долината на гибелта “) и е отдадено на емблематичен миг - борбата при Дойран през Първата международна война.



Парчето ще е част от новия албум на SABATON, озаглавен " The War to End All Wars ", който ще излезе на 4 март идната година. Албумът ще съдържа 11 песни и е продължение на предходния “The Great War”, който удовлетвори оптимално метъл почитателите по целия свят. Новата тава се концентрира върху зверствата, чудесата и събитията към Първата международна война, ловко и завладяващо разказани от шведите.

Историческият миг, запечатан в песента на бандата, ни изпраща в ожесточената втора борба от по този начин наречената Дойранска епопея. Битката за пробив в българските позиции стартира на 22 април и продължава с дребни спирания до 9 май 1917 година Атаката стартира с тежък четиридневен артилерийски обстрел, в който британците изстрелват 100 000 снаряда. В резултат на това насипите и някои дървени структури на предните позиции са унищожени. Българската войска също отвръща с огън от батареите сред Вардар и Дойран.



Генерал Владимир Вазов подрежда денонощен огън по позициите на британците. След първичната неколкочасова борба сред английските и българските батареи нашите не престават още 1 час да обстрелват английските позиции, при което са изстреляни към 10 000 снаряда. Английската пехота стартира офанзивата си в нощта на 24 против 25 април, като 12 роти нападат позициите на втора бригада и след кървава борба съумяват да завземат точките „ Нерезов “, „ Княз Борис “ и „ Пазарджик “.

След контраофанзива на българите, британците са отблъснати с тежки жертви и към 8 часа вечерта се отдръпват. Британските офанзиви на десния и централния фронт също са отблъснати благодарение на артилерията. В идващите дни английските офанзиви не са доста чести и мощни и са отблъснати без проблем от българите. Обаче, поради мощния български огън, англичаните отстъпват към първичните си позиции от 27 април. Поради рецензиите на висшето командване британците вършат нови опити за пробив. На 8 май след дълъг артилерийски обстрел стартират нова офанзива.



Главното нахлуване стартира в 9 часа с английски войски на 5 талази към българските позиции. След четири офанзиви през нощта на 8 против 9 май британците търпят тежки загуби и са победени. Кореспондент на Таймс написа, че английските бойци назовават точката „ Борис “ „ долината на гибелта “, откъдето идва и заглавието на песента на SABATON, отдадена на България и борбата.

Артилерийският двубой продължава и на 9 май, само че заради тежки загуби англичаните изоставят всички свои офанзиви. Те изгубват 12 000 убити, ранени и пленени, като над 2250 починали английски бойци са заровени от българите. Загубите на Девета плевенска дивизия възлизат на 2000, от които 900 умират от заболявания и рани.

Великият миг от българската история оживява в песента на метълите и по този начин славата и храбростта на участвалите в сражението ще се носи из целия свят в най-скоро време. Честта, оказана ни от бандата, се разчу за минути, а новината бе посрещната с голям екстаз от почитателите на SABATON в България, които са хиляди.

„ The valley of death” онлайн в Пловдив

Метъл феновете ще имат шанса да чуят парчето „ The valley of death” онлайн в Пловдив. Групата е част от афиша на най-мащабния рок фестивал в страната “Hills Of Rock”, който ще се организира на Гребната база на 21, 22 и 23 юли следващата година. Шведите са хедлайнери в третия ден и ще забият нови песни и остарели шлагери.

И до ден сегашен музикантите на драго сърце си напомнят първия си концерт в България през 2009-а. Тогава те свирят в София. През 2018-а пък бе първата им " забивка " в града под тепетата, тогава още веднъж част от " Hills Of Rock ".

Вече 12 години името SABATON е изковано със златни букви в желанията на родните метъли, а и в листите на уредниците на фестивали. Концертът в Пловдив през 2022 година е част от европейското турне на бандата, което ще премине през града под тепетата с гръм и тропот.

Бандата са най-желаните учители по история

Знаменитата тайфа от Фалун, Швеция, е основана през 1999 година SABATON имат албуми с милиони продажби и платинен статут в целия свят, разпродадени концерти допълнително от петдесет страни, а вокалистът Йоаким Броден - репутацията на един от най-адекватните и емблематични модерни метъл вокалисти. Групата черпи ентусиазъм от военната история и я запечатва във всяка своя ария.

Ако в никакъв случай не сте имали интерес към сходна тема, SABATON ще ви накара да размислите. Всяка една тяхна ария е въодушевяващ и напоителен урок по история, а музикантите влизат в ролята на мечтаните учители.

Творчеството им минава от сърбите, които се бият през Първата международна война, през именитите крилати хусари на Полша и възхода на шведската империя при крал Чарлз XII, до руснаците в Сталинград и Нощните вещици (руските авиаторки, тероризиращи нацистите)

Буквално всеки, посочил безумна храброст на бойното поле, попада в текстовете на шведската група. " Често ни споделят, че си вземат изпитите по история поради нашите песни! ", споделя с усмивка в изявление за авторитетно американско рок издание вокалистът Йоаким.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР