Хотелиери и ресторантьори се обявиха срещу анонсираното връщане на старата

...
Хотелиери и ресторантьори се обявиха срещу анонсираното връщане на старата
Коментари Харесай

Хотелиери и ресторантьори против връщане на 20% ДДС за виното и бирата

Хотелиери и ресторантьори се оповестиха против обявеното връщане на остарялата ставка на Данък добавена стойност за виното и бирата , продавани в заведения, заведения за хранене и кафенета от 9% на 20%. Това се споделя в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), в която са обединени 36 районни структури.

Този бизнес е характерен и друг от всички останали бизнеси, тъй като в него се акумулира извънредно доста ръчен труд за произвеждане и осъществяване на единица продукция. Но защото няма Данък добавена стойност върху труда, компаниите не мога да употребяват данъчен заем за това . Тоест преди начисляване на труда настина заведенията осъществят огромна брутна облага поради надценките, с които е обвързвана активността им.
 Българска социалистическа партия и Демократична България удовлетворени, Има Такъв Народ се чудят за някои ограничения
Българска социалистическа партия и Демократична България удовлетворени, Има Такъв Народ се чудят за някои ограничения

" Възраждане " недоволства, че кабинетът не ги слушал за ограниченията

Високата надценка води до високо Данък добавена стойност, тъй като цената на придобиване на стоката, която се преработва е с доста по-ниска цена и надлежно доста по-ниско Данък добавена стойност . Когато се постави трикратна надценка от три пъти внезапно се усилва цената на Данък добавена стойност, което би трябвало да се заплаща от ресторантьорите, а се употребява невисок данъчен заем.

Според зам.-председателя на БХРА Атанас Димитров поради спецификата на ресторантьорския бизнес е нужна висока бройка на средносписъчния състав . Това се добавя от недостига на работна ръка и оттова на по-високото възнаграждение, с цел да се намерят нужните експерти, оправдават се ресторантьорите.

Те настояват, че брутните им облаги, преди да се начислят разноските на компаниите, са огромни, само че откакто платят заплати и осигуровки чистата облага изчезвала. И при високо Данък добавена стойност хората са обречени на банкрут, уточни Димитров.
 При 9% Данък добавена стойност на вино и бира, Василев предпочел нулева ставка на хляба
При 9% Данък добавена стойност на вино и бира, Василев предпочел нулева ставка на хляба

Коалицията единна и в незнанието нулев Данък добавена стойност на хляба ще понижи ли цената

Именно водени от това редица европейски страни диференцират ставката особено за този бранш, както демонстрират данните и на ХОТРЕК - Европейската асоциация на хотели, заведения за хранене, питейни заведения и кафенета, в която БХРА е единствен пълновръстен член за България. Тези данни неколкократно са представяни на другите ръководещи и деликатно прочетни станаха основа за използване на антикризисната мярка, показват от БХРА.

Те не са съгласни, че понижаване на Данък добавена стойност за продаваната в заведенията за хранене бира и вино е направено за да понижи цените на стоките и услугите , създадени от бранш Туризъм. То е направено да не се подвигат в допълнение цените и спестените от налога средства да останат за подкрепяне на бизнеса, който през последните години бе обиден доста от пандемията, от поредицата от рецесии, от ресурсен недостиг и хиляди други неща, считат от БХРА и акцентират, че хората първо се отхвърлят от удоволствия в обстановка на рецесия.

" Тази смяна за следващ път демонстрира, че туризмът не е приоритет и на това държавно управление ", сподели ръководителят на БХРА Георги Щерев.

" За това, че сме фронтова страна, наоколо до Украйна, страната не даде на хотелиерите никакви обезщетения и най-малкото не изиска такива от Европейски Съюз . Ето, усили се обсега на ваучерите за храна, за което първо настояха хотелиерите, само че не се разшири и за почивки, както да вземем за пример е за културни мероприятия ", добави Щерев.

БХРА се афишира изрично против възобновяване на високите ставки на Данък добавена стойност за виното и бирата и са подготвени да защитят ползите си с всички планувани от закона средства, твърдят хотелиери и ресторантьори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР