Хорови колективи от седем страни пристигат от 15 до 30

...
Хорови колективи от седем страни пристигат от 15 до 30
Коментари Харесай

Хорове от седем страни пристигат в „Камчия“ за ХІІ издание на фестивала „Заедно в 21 век“

Хорови колективи от седем страни идват от 15 до 30 юли в Санаторно-оздравителния комплекс „ Камчия “за ХІІ издание на креативната среща и фестивал „ Заедно в ХХІ век “. За втора поредна година в границите на събитието ще се организира и интернационален конкурс, който носи името на великия български актьор и музикант Бисер Киров.

С осъществяване на негови песни ще се показват артисти на друга възраст от разнообразни страни. Организатори на влиятелните интернационалните събития, които сплотяват създатели от България, Русия, Молдова, Грузия, Полша, Словакия и Румъния, са Фондация „ Устойчиво развиване за България “ и СОК „ Камчия “.

Художествени ръководители на Фестивала «Заедно в 21 век» са Наталия Барабанщикова от Молдова и Кахабер Онашвили от Грузия. Барабанщикова е началник и диригент на Молдовското хорово студио " Рапсодия ", член на Международната асоциация на писателите и журналистите, координатор на Славянската културна академия в Молдова, композитор и стихотворец. Кахабер Онашвили е знаменит грузински диригент и живописен началник на фамозния хор „ Мдзлевари “, прочут по света с неповторимото си осемгласно пеене. И двамата ще водят майсторски класове за участниците в креативната среща.
С голям интерес се чакат осъществяванията на първата българска мъжка вокална групировка за старинна полифонична музика „ Светоглас “, с които ще бъде открита фестивалната стратегия и Вечерта на България – на 16 юли, в Атриума на хотел „ Лонгоз “ в комплекса.

Гостите на „ Камчия “ ще имат опция да се насладят на многогласните осъществявания на три полски хорови колектива, най-големият от които - 51-членния „ Резонанс “, а също и хоровете „ Надежда “ и „ Накло “. От Руския град Владимир идват „ Пеещите сърца “ на ветераните, а от Рязан – креативният колектив „ Възраждане “. Словакия ще показа групата на Татяна Сважкова.

Второто издание на Международен конкурс „ Бисер Киров “ ще се организира на 17 юли 2018 година в Атриума на хотел „ Лонгоз “. Миналата година наградата с името на великия български артист отпътува за Молдова. «Целта на състезанието е да разпространява името, творчеството и делото на Бисер Киров - популярен реализатор, музикант и миротворец и по тази прчина напълно естествено се вписва в границите на фестивала „ Заедно в 21 век “.

Надяваме се, че състезанието ще провокира доста младежи да учат креативните достижения и активността на Бисер Киров», сподели креативният шеф на «Заедно в 21 век» Наталия Барабанщикова по време на първото издание на фестивала.

На 20 юли – Денят на Полша във фестивалната стратегия, хоровите колективи ще посетят Парк-музей „ Владислав Варненчик “, а на 22 юли те ще пеят в Катедралния храм „ Св. Успение Богородично “ във Варна, след неделната литургия.

По време на гостуването си в „ Камчия “ изпълнителите ще станат посланици на самодейностите на децата от ЧСУ „ Юрий Гагарин “ - „ Белите гълъби на мирното детство “ и „ Добротворци “.

В събитието ще се включат и спечелилите в Националния конкурс „ Зелена планета “ и финалистите в Межународния училищен конкурс „ Заедно в 21 век “, които вземат участие в едноименната лагерна промяна в „ Камчия “, като премия за отличното им показване.

Дългосрочният план «Заедно в 21 век» на Фондация «Устойчиво развиване за България» с ръководител Станка Шопова, е креативна площадка, на която хора на изкуството и културата обменят хрумвания и опит, творят и основават хубост, за която няма граници. Проектът се осъществя с другите форми и средства, присъщи за славянската нематериалност - литература, музика, танц, изобразително изкуство, обучение, научни проучвания, разпоредителност за осъществяване на новите хрумвания в духовния живот. Той обгръща хора във всички възрасти – деца и възрастни, които желаят да реализират духовно другарство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР