Хормонът на щастието серотонин спомага за разграждането на стресовите хормони

...
Хормонът на щастието серотонин спомага за разграждането на стресовите хормони
Коментари Харесай

Кои храни подобряват настроението?

" Хормонът на щастието " серотонин спомага за разграждането на стресовите хормони кортизол и адреналин. Има храни, които оказват помощ на организма да поддържа равнището му високо.Решаваща за синтеза на серотонин е аминокиселината триптофан, която организмът си набира посредством храната. Както множеството аминокиселини, тя се съдържа най-вече в месните артикули.

Въпреки това организмът я усвоява доста по-добре от богатите на въглехидрати пълнозърнести храни.

Причината: притокът на въглехидрати (особено на гладно) води до повишаване на равнището на инсулин в кръвта, а той способства за превозване на аминокиселините в мускулите.

Триптофанът обаче съвсем не реагира на инсулина и остава в кръвта. При това не се постанова да се конкурира с другите аминокиселини, а гладко доближава до мозъка.

Богати на триптофан са: яйцата, пилешкото и пуешкото месо, рибата; бобовите храни; сусамът, слънчогледовите и тиквените семки, соята.

Идеална храна за поддържане на тонуса и настроението е суровото мюсли(ядки, зърна, сушени плодове..) - да вземем за пример в композиция с кисело мляко.  Други храни, които повдигат духа и облекчеват напрежението са: шоколодът, бананите, лютите чушки.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР