Хората вече се делят само на два типа: технологични песимисти

...
Хората вече се делят само на два типа: технологични песимисти
Коментари Харесай

Технологичен оптимизъм, България до 2024 г. - Innovation Explorer Day 2019

Хората към този момент се разделят единствено на два вида: софтуерни песимисти и софтуерни оптимисти. Влиянието на новите технологии е непредвидимо: изобретателите хиперболизират тяхната революционност, а обществото не може да планува дълготрайните им резултати. Тъй като новите технологии са толкоз подривни и неразбираеми, иноваторите би трябвало да практикуват по едно и също време нерешителност и възторг.

На 21-ви февруари в Sofia Event Center за пета година ще се организира форумът за нововъведения - Innovation Explorer 2019 година

Палитрата от лектори тази година е непредсказуема - топ шпионинът на Централно разузнавателно управление на САЩ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният доктор и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, изобретателният шеф на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингх от Станфорд и мн. други, ще търсят отговор на един единствен въпрос, подложен по два разнообразни метода: какъв е лимитът на човешкия капацитет, какъв е лимитът на софтуерния капацитет? Границите на технологиите и нововъведенията, и границите на опциите на хората, които ги основават.

Снимка

Модератори на събитието са някои от най-интригуващите публицисти като Светослав Иванов от бтв, Ирина Недева от БНР, Зак Брустик от ABG. Те ще търсят отговор на въпроса - хуманни и рационални ли са решенията ни за бъдещето.

В “Black Mirror ” полемиката ни, която взима мотив от английския сериал, който изследва по какъв начин технологиите трансформират живота ни, ще наблюдавате наживо:

Как избира самоуправляващата се кола, дали да удари стара жена или дете на пътя, в случай че няма избор?

Може ли пейсмейкърът ви да бъде хакнат? Ако имате бионична ръка, тя ще ви служи ли правилно? Пристрастени ли сме към екраните и има ли лек за това? Дали блокчейн технологиите ще бъдат разбрани и използвани в скоро време всеобщо? Можете ли да отпечатвате органите си? Хуманен ли е изкуственият разсъдък?

Тази година въпросите са повече от отговорите, само че полемиката е повече от един отговор - тя е осмисляне на света и бъдещия дизайн за него, който сътворяваме. Защото, както Ювал Ноа Харари споделя в последната си книга “21 уроци за 21 век ”, “никой от нас не знае каква е крайната цел на интелекта и съзнанието ”, само че можем единствено да се надяваме, че тя е добра.

А ние, несъмнено, от организацията за нововъведения Innovation Starter и Капитал, сме софтуерни оптимисти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР