Хората в Япония работят на такива бързи обороти, че през

...
Хората в Япония работят на такива бързи обороти, че през
Коментари Харесай

Служителите в една от най-големите икономики в света работят до смърт. Буквално

Хората в Япония работят на такива бързи обороти, че през 1970 година там измислят дума, която разказва тежкият им режим. В превод от японски тя значи " преработил се до гибел ".

Думата " кароши " се отнася за чиновниците, които страдат от сърдечна непълнота или стигат до самоубийство поради непостижимо дълготрайно работно време. Преди време държавното управление в една от най-големите стопански системи в света подхваща ограничения, с цел да ограничи тези случаи, само че специалисти се притесняват, че те не са задоволителни.

Последният подобен случай е от юли 2013 година. Тогава 31-годишната журналистка Мива Садо прекарва работи 159 спомагателни часа в границите на един месец и най-после умира от сърдечна непълнота.

Същото се случва и с 24-годишният чиновник на японската рекламна организация Dentsu Мацури Такахаши. Той създава 105 спомагателни часа за 30 дни. Навръх Коледа през 2015 година той се самоубива, като скача от постройката на работодателя си. Месец по-късно президентът на Dentsu Тадаши Ишии подава оставка.

Всичко това обаче стартира през 50-те години на предишния век, когато тогавашният министър председател на Япония Шигеру Йошида прави стабилизирането на стопанската система на страната собствен приоритет.

Той упорства пред огромните компании да предложат на своите чиновници да работят за тях до пенсия, а от своя страна те да се отплатят с преданост. Идеята на Йошида проработва и към днешна дата страната е третата най-голяма стопанска система в света.

Работната просвета обаче там се трансформира дотам, че труда за непостижимо дълго време се трансформира в норма. А това от своя страна води до здравословни проблеми за хиляди чиновници, като стрес и недоспиване.

Доказателство за мащабите на " кароши " заплахата е отчет от 2016 година. Над 20% от присъединилите се в проучването японци признават, че работят по най-малко 80 спомагателни часа месечно. Половината от интервюираните показват още, че не употребяват заплатен годишен отпуск.

Резултатът от това е цяло потомство чиновници, които обезверено желаят да наподобяват изцяло отдадени на работата си. И са подготвени да заплатят за това със здравето или даже с живота си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР