Хората в Купянск вече са преживели руска окупация и не

...
Хората в Купянск вече са преживели руска окупация и не
Коментари Харесай

Върнат ли се руснаците, ще избягам: Ще се превърне ли Купянск във втора Авдеевка

Х ората в Купянск към този момент са претърпели съветска окупация и не желаят това да им се случва още веднъж. Мнозина споделят, че ще избягат, в случай че съветските войски още веднъж дойдат в града им. Това посочва Анна Пшемиская за . 

На два часа път с кола югоизточно от Харков пасажерите са посрещнати от надпис " Купянски парадайс " в цветовете на Украйна – синьо и жълто. По украсената с украински флагове структура личат белезите на войната – на всички места се виждат шрапнели от снаряди. 

Купянск и прилежащите украински села бяха завладяни от съветската войска още в първите дни на войната и останаха под съветска окупация съвсем седем месеца. През това време регионът беше значим железопътен възел и логистична база за съветската войска. През септември 2022 година украинците си го възвърнаха и от този момент Купянск е подложен на непрекъснат обстрел. Той се намира единствено на 7-8 километра от фронтовата линия, а от януари 2024 година съветските военни поразяват цели в града и с управляеми ракети. Междувременно регионът на Купянск е може би една от най-горещите точки на фронта. 

След като украинските въоръжени сили, в изискванията на дефицит на муниции, се изтеглиха от Авдеевка, наблюдаващите се притесняват, че същото може да сполети и Купянск – допустимо е градът да е идната цел на съветското военно нахлуване. 

" Върнат ли се руснаците, ще избягам "

Татяна Вечер е заместник-директорка на Купянската териториална здравна асоциация - болница, която към момента работи в града. По време на съветската окупация през 2022 година тя е останала да работи в лечебното заведение, само че добавя, че персонално тя и целят личен състав са оказали опозиция на окупационните управляващи – да вземем за пример са отказвали да лекуват ранени съветски бойци. 

Руските военни тогава задържали основния доктор и анестезиолога на болничното заведение. “Ако в този момент руснаците се върнат, ще се махна отсам. Сигурно мен първа ще разстрелят “, споделя лекарката, която не изключва вероятността Купянск още веднъж да бъде окупиран. Въпреки всичко към този момент лекарката е уверена, че украинската защита ще удържи града и по тази причина остава в града, където оказва помощ на хората.

" Това е моят дом "

Междувременно всички учебни заведения в Купянск са минали на отдалечено образование. Андрий Кузниченко преподава в едно от тях осведомителни технологии. Неговите възпитаници са се пръснали из цяла Украйна, някои даже се включват в часовете от чужбина. В града са останали единствено две деца. А тези, които са напуснали Купянск, постоянно го молят да им опише какво се случва в града и дали техните жилища са оживели. 

По време на съветската окупация Кузниченко е останал в Купянск, само че е отказал изрично да преподава по съветската стратегия. Сега той държи в " бойна подготвеност " автомобил, зареден с гориво, и квалифициран за бягство куфар. Въпреки това е оптимист и към този момент остава в града. " Това е моят дом ", споделя той и прибавя, че тук е доста по-полезен. 

Някои към този момент се изтеглят

На горещата телефонна линия на Министерството на реинтеграцията, както и в Единния координационен филантропичен център в Харков към този момент се одобряват заявки от искащи да се изтеглят. След това поръчките се разпределят сред разнообразни организации, които транспортират цивилни жители. Една от тях са доброволците от " Роза в ръката ".

Четирима доброволци с два автомобила извозват хора от Харков. За деня те имат общо пет поръчки. " През лятото и началото на есента имаше огромен напор. Тогава всеки екип извеждаше по 150-200 души на месец. След това имаше утешение, само че откогато съветският обстрел беше обновен, хората още веднъж бягат ", споделя началникът на отряда Олександр Хуманюк.

В покрайнините на Купянск доброволците оказват помощ на Надежда да напусне дома си. Възрастната жена не може да сдържи сълзите си. Един от синовете ѝ, Иван, е убит от съветските военни по време на окупацията. Другият - Петър, служи на фронта. През есента на 2023 година, заради непрекъснатия обстрел, пенсионерката се реалокира в Купянск от село Петропавловка. Ден преди този момент синът ѝ, който е боен, я поучава да се реалокира по-далеч, в Харков: " Той ми сподели: " Мамо, реалокира се, там ще бъде подобен пъкъл - втора Авдеевка ", споделя през сълзи дамата.

Повторна окупация на Купянск? 

Засега фронтовата линия не се е трансформирала значително, само че руснаците явно целят да се върнат, споделя началникът на военната администрация в Купянск Андрей Беседин във връзка опасността от повторна окупация на града. По думите му всички служби не престават да работят, автобусният и железопътният превоз се движат. Междувременно в Купянск са останали към 3500 души, а в цялата община – малко над седем хиляди, прибавя той.

На осем километра североизточно от Купянск, край село Синковка от няколко месеца се водят яростни позиционни боеве. Превземането на тези позиции може да отвори пътя на съветската войска към железопътната гара Купянск-Узловой на левия бряг на река Оскол, която е комфортен пункт за прекачване на войски към Донбас. В началото на февруари списание " Форбс " цитира Центъра за отбранителни тактики, съгласно който Русия е съсредоточила по направлението Купянск към 500 танка, 600 бойни машини и 40 000 души. В същото време украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че отбранителните укрепления край Купянск са измежду най-надеждните на цялата фронтова линия. Харковската регионална военна администрация пък твърди, че е подготвена за всевъзможни сюжети.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

* Вижте и това видео от архива ни:  

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР