Хората, уволнени от работодателя срещу компенсация, ще вземат по-малко пари

...
Хората, уволнени от работодателя срещу компенсация, ще вземат по-малко пари
Коментари Харесай

От 2018 г се орязва още едно обезщетение за безработица

Хората, уволнени от работодателя против отплата, ще вземат по-малко пари от Национален осигурителен институт

Хората, които са принудени да изоставен работа по самодейност на работодателя против отплата от най-малко 4 заплати, към този момент няма да получават цялостно обезщетение за безработица от Национален осигурителен институт. Поредната репресивна мярка против правото на обезпечените лица, изпаднали от пазара на труда, да получат поддръжка от публичното обезпечаване против осигурителните си вноски, е прокарана с една от многото промени в Кодекса за обществено обезпечаване през Закона за бюджета на държавното обезпечаване, написа в. Сега.
Според новите текстове измежду случаите, при които лицата имат право единствено на минимално обезщетение за 4 месеца, се включват член 331 от Кодекса на труда и член 107а от Закона за държавния чиновник. В Кодекса на труда по този член се дава опция работодателят да освободи служащ или чиновник по своя самодейност против уговорено обезщетение, което не може да бъде по-малко от 4 заплати. А в Закона за държавния чиновник органът по назначението може да направи това против най-много 6 заплати.

Досега минималното обезщетение за безработица се даваше единствено при прекъснати трудови правни отношения по избор на служащия или поради неговото отговорно държание. С новите регламенти уволняване по самодейност на работодателя против уговорено обезщетение се приравнява на такова по взаимно единодушие, макар че явно изискванията зависят от волята на работодателя. Най-често огромни компании, на които се постанова да усъвършенстват бизнеса си, като закрият свои поделения, прибягват до опцията да уволнят огромен брой служащи и чиновници против контрактувано обезщетение. Така до момента служащите, които така и така биха били съкратени, можеха да получат най-малко 4 заплати, а от време на време и повече, и по-късно обезщетение от Национален осигурителен институт в цялостен размер. От 2018 година, в случай че желаят да запазят правото си на обезщетение, те ще би трябвало да бъдат съкратени на някое от основанията като понижаване размера на работа или закриване на част от предприятието, за което им се поставят най-вече две заплати.

Тази година Национален осигурителен институт направи редица опити да ограничи осигурителни права посредством бюджета на държавното публично обезпечаване, макар че против това няма понижаване на осигурителна тежест, а в противен случай. Едното предложение беше да се ореже с 50% компенсацията за първите три дни болничен, което в този момент е 70% и се заплаща от работодателя. След вълна от отрицателни реакции беше непокътнат остарелият размер. По същия метод беше отхвърлена и друга концепция - да се заплаща единствено минимално обезщетение за безработица, в случай че човек е сменил работата си в последните два месеца, без значение върху каква сума се е осигурявал.

ОЩЕ РЕСТРИКЦИИ

В Кодекса за обществено обезпечаване бяха гласувани още няколко промени, които лимитират достъпа до обезщетение за безработица. Вече обезщетение за цялостния интервал от 12 месеца ще може да се получава при над 15 година застрахователен стаж с обезпечаване за безработица, добит за времето след 31 декември 2001 година вместо за над 12 години. Това значи, че човек на процедура не би трябвало да е оставал без работа даже за година. За правото на разпределяне на обезщетение за безработица се изискват 15 месеца обезпечаване през последните 18 месеца вместо досегашните 9 месеца от последните 15. Въведен е оптимален дневен размер на компенсацията от 74.29 лева, макар че към този момент има едно ограничаване, наложено от оптималния застрахователен приход. Единствената добра вест за безработните е, че минималният размер се усилва на 9 лева от 7.20 лева.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР