Хората трябва да продължат да се ваксинират. При достигане на

...
Хората трябва да продължат да се ваксинират. При достигане на
Коментари Харесай

Мира Кожухарова: При повече ваксинирани, може да отпаднат още мерки

Хората би трябвало да продължат да се имунизират. При постигане на релативно висок ваксинален обсег, могат и повече ограничения да отпаднат. Това съобщи пред bTV съветникът на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова пред.

Коментарът й идва на фона на влязлото в действие през днешния ден отчасти отпадане на наложителното носене на маски измежду работните колективи до 7 души. Маските падат по преценка на работодателите, като изискването е лицата да са имунизирани против COVID-19 и/или да се преболедували коронавирусната зараза.

„ Промените са огромни спрямо вчерашния ден. Вече има групи от трудови колективи, които в сходство с досегашната заповед трябваше от самото начало да бъдат с маски. Сега към този момент, въпреки и за дребни колективи, се дава опция да не вървят с маски на лицето по време на работа. Най-простият образец е кварталното магазинче с две продавачки. Има ли смисъл те да седят с маски по 8 часа, в случай че са имунизирани или са преболедували COVID-19? Вместо от РЗИ да вървят през няколко дни да ревизират, дали продавачките си поставят маските вярно или не я поставят, в този момент е задоволителна еднократна инспекция, с цел да се документира, че те са имунизирани “, разяснява  Кожухарова, като добави, че носенето на маски не отпада за посетителите.

„ За клиентите и посетителите маските си остават наложителни, тъй като не е допустимо да се управлява дали те са имунизирани или преболедували, добави тя.

По думите й генералната цел е да се върнем към естествения живот и да няма потребност от тези ограничавания. „ Тази заповед е първа крачка към нормализиране на живота “, сподели проф. Кожухарова.

Тя съобщи, че рискът от циркулация на вируса понижава, като сега процентът на заболели  у нас е доста невисок.

Проф. Кожухарова съобщи, че от опита й евентуално ще има усилване на имунизацията към края на септември и началото на октомври с покачването на заболеваемостта от COVID-19. „ Вълна ще има. Колко ще е висока и какъв брой ще ни коства, зависи от нас. Не можем да спрем вируса тотално,но можем да понижим жертвите на този вирус. Това става единствено с ваксина “, доплъни тя. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР