Хората смятат, че след обилно ядене е добре да се

...
Хората смятат, че след обилно ядене е добре да се
Коментари Харесай

Добре ли е да завършим обилното ядене с чашка дижестив?


Хората считат, че след щедро ястие е добре да се изпие чаша алкохол, който ще помогне на храносмилането. Тази по-скоро нездравословна привичка води началото си още от Средните епохи.

Тогава банкетите са завършвали с чаша хипокрас – горещо вино с мед и подправки, за което се считало, че усъвършенства храносмилането след щедро ястие. Привичката за това е останала с лека смяна – към този момент не се пие сладко ароматно вино, а дребна чашка концентрат, най-често коняк, като дижестив.

Според експертите това ни минимум не оказва помощ на храносмилането. Алкохолът даже забавя активността на стомаха като блокира синтеза на гастрин – хормон, контролиращ киселинността в стомаха. В последна сметка се оказва, че за стомаха са нужни девет часа, с цел да обработи половината от по-тежко ястие, в случай че то е било съпроводено от три чаши бяло вино и една дребна чашка корав алкохол най-после. Ако вместо това яденето е било съпроводено от вода или черен чай, на стомаха ще са му нужни три часа по-малко. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР