Хората със затлъстяване са в риск да се разболеят от

...
Хората със затлъстяване са в риск да се разболеят от
Коментари Харесай

СЗО: До 2050 г. 60% от мъжете и 50% от жените ще страдат от затлъстяване

Хората със затлъстяване са в риск да се разболеят от други хронични болести като захарен диабет вид 2, сърдечно-съдови болести и някои типове рак. Затлъстяването е и рисков фактор за по-тежко протичане на КОВИД-19. Това споделиха на конференция в Българска телеграфна агенция от Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести във връзка Световния ден за битка със затлъстяването.

Според Световната здравна организация затлъстяването е едно от най-сериозните провокации за здравето през 21 век. Според прогноза на Световната федерация по затлъстяване до 2050 година 60 на 100 от мъжете и 50 на 100 от дамите ще страдат от затлъстяване, като общо 4 милиарда души на земята ще имат този проблем.

При страните от Европейски Съюз за последните 30 години с три пъти се е нараснал броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Световната федерация по затлъстяване е показала прогноза, съгласно която до 2025 година ще продължат да се усилват случаите на наднормено тегло, затлъстяване или тежко затлъстяване.

Доц. доктор Теодора Ханджиева-Дърленска, ръководител на Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести, разяснява, че данните демонстрират от ден на ден отрицателни привички във връзка с храненето - нараснал банкет на сол, захар, алкохол  и други.

По думите й рисковите фактори за детското затлъстяване са - хранене, сън и физическа интензивност. Тя означи, че ключът за здравето на децата е в родителите, които да изградят верни хранителни привички у тях. И предложи децата да употребяват на ден по пет броя плодове и зеленчуци, също по този начин да включат в менюто си зърнени храни, варива, мляко и млечни артикули, месо, риба и яйца.

Доц. Ханджиева-Дърленска съобщи още, че за децата до петгодишна възраст се предлага три часа на ден физическа интензивност, след петгодишна възраст рекомендацията може да е по-малко от три часа. Тя означи, че рисковата група за затлъстяване и наднормено тегло при децата е сред 5 и 9-годишна възраст.

" Един от проблемите при децата в България е часовете прекарани пред екран ", сподели още експертът и означи, че СЗО предлага децата до тригодишна възраст да не прекарват въобще време пред екран, от три до шестгодишна възраст може да прекарват до 1 час пред екран, а от шест до осемнайсетгодини - два часа дневно. Причината е, че по този начин децата се обездвижват, превъзбужда се нервната им система, стартират да имат проблеми с когнитивните функционалности, паметта, концентрацията и очите.

Според експерта сънят за децата също е доста значим.

По отношение на ниската физическата интензивност, съгласно отчет на СЗО, България не е измежду първенците. На челните места са Кипър и Германия. У нас към 40% от популацията няма нужната физическа интензивност (60 минути всекидневно).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР