Хората с увреждания настояват за справедливо определяне на процента заболеваемост

...
Хората с увреждания настояват за справедливо определяне на процента заболеваемост
Коментари Харесай

Хора с увреждания на протест под прозорците на Сербезова

Хората с увреждания упорстват за заслужено установяване на % заболеваемост от ТЕЛК и повече работни места, както и за увеличение на пенсиите по болест. Те излязоха на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването, оповестява БГНЕС.

Една от протестиращите съобщи, че увеличението на инвалидните пенсии може да стане посредством актуализацията на бюджета. Тя прикани депутатите да го гласоподават.

Вторият метод за угаждане на техните обективни претенции е посредством преразглеждане на приложение 2 на член 63 от Наредбата за медицинските експертизи, където се дефинира процентът на увреждане, а оттова се дефинира и самата пенсия. От 2018 година насам се взима поради единствено едно заболяване, по този начин наречената „ насочна точка “ и още едно, от което може да се вземат от 1 до 20%, само че кой по какъв начин го взема решение не е ясно и доста хора са ощетени. Според протестиращите това може да бъде променено с едно решение на Министерски съвет.

Протестиращите бяха признати в Министерство на здравеопазването. На срещата са разисквани здравната експертиза, лекарствените артикули и достъп до проучвания, които се заплащат от НЗОК.

„ Уговорена е среща с министър Асена Сербезова след 2 седмици, която ще одобри сегашните протестиращи, защото сега не е тук “, обявиха от Министерство на здравеопазването.

Представител на здравното министерство призна за съществуващите съществени дефицити в системата. Обсъжда се финансирането за лекуване на хора с редки болести. Корупция има и в системата на експертизата на работоспособността, процесът на цифровизация също е усложнен. Обмисля се и смяна в организацията и периодите, в които да бъдат прегледани случаите, защото има закъснение поради епидемиологичната конюнктура.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР