Хората, преболедували COVID-19, ще могат да се възползват от рехабилитация

...
Хората, преболедували COVID-19, ще могат да се възползват от рехабилитация
Коментари Харесай

НЗОК пуска клинична пътека за преболедували COVID-19

Хората, преболедували COVID-19 , ще могат да се възползват от рехабилитация по нова клинична пътека. Това предлага здравното ведомство с промени в Наредба №9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Пътеката ще е за хора с остатъчни кардиоваскуларни, белодробни, невромускулни, неврологични нарушавания и ограничаване във функционалния потенциал. Те би трябвало да са минали интервала на интензивно лекуване от COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ в границите на предходните 3 месеца, при които са изчерпани опциите на дейното лекуване на главното заболяване, затрудненията и съпътстващите болести.

Здравното ведомство предлага още НЗОК да покрива и профилираните и високоспециализираните имунологични проучвания за диагностика на първоначални имунни дефицити (ПИД). Лечението на тези положения и сега се заплаща изцяло от Касата, само че скъпите проучвания са за сметка на пациента, което пък постоянно води до закъснение на диагнозата.

„ Сега ще се подсигурява качествено осъществяване на нужните за диагностиката имунологични проучвания за доказване на другите типове болести в групата на ПИД, което е причина за пускане и осъществяване на съответно характерно лекуване “, аргументират се от здравното ведомство като прецизират, че предстоящият брой заболели с първоначални имунни дефицити възлиза на до 50 пациента годишно, което няма да наруши бюджета на НЗОК при въвеждането на тази нова амбулаторна процедура. В същото време пациентите ще знаят диагнозата си в границите на 12 часа, ще стартират терапия незабавно и няма да се стига до усложняване на положението им, ще имат по-кратък болничен престой и ще употребяват по-малко болнични, показват още от Министерство на здравеопазването.

В плана на ведомството се планува още допълнение на опциите за реализиране на дребни хирургични интервенции с устременост към труднозаздравяващи рани, настъпили вследствие на нарушена трофика на кожата и подкожната тъкан в резултат на промени в периферните съдове (каквито са и измененията при инфектиране на кръвоносните съдове – така наречен васкулит при коронавирусна инфекция)
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР