Хората, поставени под карантина заради COVID-19, няма да могат да

...
Хората, поставени под карантина заради COVID-19, няма да могат да
Коментари Харесай

Хората под карантина заради COVID-19 няма да могат да гласуват

Хората, сложени под карантина поради COVID-19, няма да могат да гласоподават. Това заяви доктор Христо Хинков, министър на опазването на здравето.

" Този закон за здравето трябваше да бъде признат с измененията и с поправките, които ние навреме бяхме предложили в Народното събрание. За страдание към момента работи правилото там, че коронавирус инфекцията е съпоставена с изключително рисковите инфекции и се постанова карантина. "

Здравният министър разяснява и тематиката с електронните предписания. Той акцентира че компромисът с оставането на двата разновидността на хартиена и електронна рецепта за незабавните медици е за нито един пациент да не остане без лекарство и терапия.

" Все още обмисляме тази смяна в наредбата, тъй като си даваме сметка, че има някои справедливи условия, които могат да доведат до това един доктор да не може да изпише рецепта на своя пациент. Говорим за дребен контингент от сферата на незабавната помощ главно. Тези, които вървят в отдалечени краища на страната и вървят с колите за спешна помощ в села, където няма интернет и е мъчно да се вкара този режим за електронно издаване на рецептата.

До края на месеца сме решили да се разберем дали ще вършим тази смяна. Наредбата е подготвена, ще я качим на уеб страницата и следва публично разискване в 14-дневен период. Компромисът с хартиената рецепта за медиците от незабавна помощ е изработен за да бъдем гъвкави и с цел да следваме правилото да не остане пациент без лекарство. Това не значи оттегляне обратно. Категорични сме, че дигитализацията би трябвало да върви. Още повече обективните данни демонстрират, че нещата се развиват все по-добре. Ще дам един образец. Ако си купите нови обувки има един интервал, в който би трябвало да свикнете да ходите с тях ", сподели доктор Хинков.

Здравният министър акцентира, че казусът с изписването на медикаменти от медиците електронно не е огромният проблем, а заниженият надзор при отпущането на медикаментите за диабет и антибиотици в аптеките.

" Две години българските лекари работят в хибриден модел - можеха да издават предписания и на хартия, и електронно. Тези проблеми няма по какъв начин да ги забележим, в случай че има такива. Теоретично да вземем за пример може да се учите да плувате, само че до момента в който не скочите в басейна няма да може да се научите. Точно това вършим. Проблемът обаче е от другата страна - при аптеките. Ето за какво натам ще са ориентирани още старания на Министерството на здравеопазването ".

Сред спомагателните ограничения за надзор, които се разискват е пациентът да се подписва, когато получава рецептата на интензивно електронно поле, заяви министърът.

" Има наклонност да се подменят медикаментите, които се изписват от лекаря. Трябва обаче да се съблюдава правилото - каквото лекарят е решил, това ще получи пациента. По този метод пациентите са предпазени ", счита доктор Хинков.

" Има проблеми в аптечната мрежа, в системата, която отпуска медикаменти, в търговците, които внасят медикаменти и по-късно ги изнасят. Има проблеми, които би трябвало да решим на нормативно равнище.

Това не е лична борба от моя страна. Това е въпрос, който би трябвало да се реши редовно от всички нас и да се изсветли пътя на лекарството от влизането му в България до приемането му от пациента или излизането му от България посредством реекспорт. "

Д-р Христо Хинков съобщи готовността си, в случай че остане министър на опазването на здравето в бъдеще освен антибиотиците и медикаментите за диабет, ами всичмки лекарства да се издават по електронен път.

Министърът съобщи, че поддържа мораториумът за откриването на нови лечебни заведения, която е годен до мой 2024 година.

" Мораториумът за откриването на нови лечебни заведения е признат в управническата стратегия и когато аз застъпих този пост, заварих това решение. Това решение въпреки и краткотрайно е удачно. Опасно е роенето на лечебни заведения, това води до увеличението на заплащанията от джоба на пациента. "

" Частните лечебни заведения в действителност изсмукват личен състав от държавните лечебни заведения. Аз нямам нищо срещу частния капитал, в противен случай, той е потребен за опазването на здравето. Въпросът е в регулацията и в салдото. Доколко тези нови лечебни заведения могат да одобряват и обществени функционалности. Така както държавните лечебни заведения поемат и обират луфтовете на неосигурени лица и какво ли още не. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР