Хората, откровеността и премереността са ключови за спасението, когато дигиталната

...
Коментари Харесай

Когато цифровата трансформация се обърка: да се върнем на прав път


Хората, откровеността и премереността са основни за спасението, когато цифровата промяна в бизнеса се обърка (снимка: CC0 Public Domain)

Дигиталната промяна може да промени фундаментално метода, по който бизнесът действа, като му носи обилни финансови и оперативни облаги. Но прекосяването от обичайните способи на работа към нови, технологизирани процеси е огромно начинание – и като такова то оставя много благоприятни условия нещата да се объркат. Има обаче и способи да се върнем на прав път, когато нещо се е объркало.

Дигиталната промяна допуска внедряване на нови процеси и смяна на метода, по който се работи. И напълно не е необичайно сходна генерална смяна да докара до конфликт и проблеми.

1. Идентифициране на корена на казуса

Има доста промени, които настъпват, когато организацията стартира да минава от обичайния метод към по-ефективен, цифров способ. Това касае пари, време, личен състав и процедури.

„ Дигиталните трансформации … включват доста отдели и участници. Меки фактори като умения, метод на мислене и способи на работа, както и твърди фактори като технология, инфраструктура и данни – всички те се трансформират едновременно по време на такава промяна “, споделя Родни Земел, световен водач в консултантската компания McKinsey Digital.

При толкоз променливи в уравнението е значимо да се дефинира произходът на казуса. Това дава основата на формулирането на проект за възобновяване.

2. Какво значи „ цифрова промяна “ за съответния бизнес

Няма повсеместен проект за това по какъв начин да се извърши цифрова промяна в бизнеса. Тя може да значи напълно разнообразни неща за другите компании, промишлености и планове. Може да обгръща всичко – от облачни калкулации до интернет на нещата и „ огромни данни “, изкуствен интелект и автоматизация. Следователно и концепцията на една компания за цифрова промяна може да бъде изцяло друга от тази на друга – както във връзка с приложението, по този начин и във връзка с осъществяването.

Ако откриете, че се чудите къде се е объркал процесът на цифрова промяна, проверете дали всички имат едно и също схващане за процеса и дали са „ на една и съща станция “.

„ Дигиталната промяна е в действителност необятен термин “, споделя Пол Силвърглейт, заместник-председател на консултанта Deloitte LLP. „ Изключително значимо е да сме наясно какво значи това за организацията и по какъв начин ще добави стойност както количествено, по този начин и качествено. “

3. Дали измененията са в границите на това, което бизнесът може да предприеме

Въпреки че може да е изкушаващо, не постоянно е належащо да се усъвършенства всеки обособен аспект на бизнеса – най-малко не и едновременно. Опитът да се направи такава фрапантна, огромна смяна може да накара компаниите да се захванат с повече от това, което е по силите на екипите им. Важно е за една компания да дефинира тъкмо какво се пробва да усъвършенства – и да концентрира плана.

„ Твърде постоянно виждаме технология, внедрена поради самата технология “, споделя Радж Шарма, заместник-председател на консултациите в EY Americas. „ В основата на всяка софтуерна промяна стои бизнес-проблем, който би трябвало да се реши. Лидерите би трябвало да са наясно какъв е главният проблем, за какво се прави трансформацията и каква е цената за предприятието. “

Ако сте отхапали повече, в сравнение с можете да сдъвчете, преоценете върху какво би трябвало да се концентрирайте и какво може да изпуснете, поучава Шарма. По-добре е да се върви с дребни, само че сполучливи стъпки, в сравнение с с огромни, само че сложни и непостижими.

4. Уверете се, че разполагате с верния екип

Когато се захващате с какъвто и да е бизнес-проект, би трябвало да имате верния екип зад себе си, споделят специалистите. „ ИТ екипите, фокусирани върху цифровата промяна, се концентрират прекалено много върху даването на софтуерните благоприятни условия, а не върху самата смяна “, споделя Моника Синха, вицепрезидент по анализите в Gartner. Също толкоз, в случай че не и по-важни, са доверените бизнес-лидери.

„ Когато назначавам хора в екип, те би трябвало да имат три неща: набор от умения, чувство за времето и пристрастеност “, прибавя Силвърглейт. „ Страстта е в действителност значима, тъй като тя запълва празнините, които не можете да планирате авансово. “

5. Създайте пространство за открит разговор

Когато нещата се объркат, значимо е да има място, където чиновниците да се усещат удобно да споделят терзанията си. Без подобаваща връзка чиновниците или ще се откажат, или ще продължат да се усещат комплицирани. Когато даден план се провали, компанията не е единствената, която изпитва загубата – евентуално чиновниците също ще я почувстват персонално.

„ Когато цифровата промяна не върви по проект, целта би трябвало да бъде да останете фокусирани върху своите хора. Хората вършат трансформацията – и тъкмо те ще почувстват натиска от нейния неуспех или триумф “, споделя Шарма.

Създаването на условия и атмосфера, където всички се усещат удобно да споделят мислите си, ще помогне на компанията да се поучи от грешките си, да продължи напред и да улесни излизането от дупката, в която се намира.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР