Хората отдавна са се научили да използват слънчевата светлина като

...
Хората отдавна са се научили да използват слънчевата светлина като
Коментари Харесай

Нова технология за производство на гориво за ДВГ автомобили с помощта на фотосинтеза

Хората от дълго време са се научили да употребяват слънчевата светлина като източник на електрическа сила, само че успеваемостта на слънчевите панели е относително ниска. Така да вземем за пример те не са задоволителни за зареждане на електрическите автомобили. Слънчевите панели, употребявани в някои модели коли, са предопределени единствено за увеличение на пробега посредством в допълнение зареждане на батерията. Сега обаче учените настояват, че са създали неповторима технология, която може да докара до гражданска война в автомобилната промишленост. Тя се основава на потреблението на слънчева сила за произвеждане на течни горива от вода и въглероден диоксид.

Новата технология е създадена от учени от университета в Кеймбридж. Тя към момента е в стадий на лабораторни проби, само че съгласно самите учени потреблението на „ изкуствени листа “ за произвеждане на биогорива може да промени разпоредбите на играта в процеса на последователното унищожаване на изкопаемите енергийни източници.

Трябва да се означи, че концепцията за реализиране на изкуствена фотосинтеза за основаване на гориво не е нова. Принципът е да се употребява слънчевата сила за реализиране на химични реакции, при които се получават избрани химикали. Доскоро обаче „ изкуствените листа “ можеха да създават единствено обикновени химични субстанции, които представляваха примес от водород и въглероден диоксид. Тези субстанции се използваха като съставки при производството на горива, както и на други артикули като торове, медикаменти и някои пластмаси.

Така наподобява изкуственият лист с фотоанод върху железна пластина

За да разширят опциите на тази технология, английски учени са употребявали нов катализатор въз основата на мед и паладий. С него изкуственият лист е съумял да синтезира подготвени горива като многовъглеродни алкохоли – етанол и n-пропанол, както оповестяват откривателите в списание Nature Energy. Това е практично гориво, което може да се употребява за задвижване на стандартните мотори с вътрешно горене.

Основното предимство на горивото, създадено посредством изкуствена фотосинтеза, е, че при потреблението му не се отделят въглеродни излъчвания. Освен това то е изцяло възобновимо и на ниска цена, защото се създава от две елементарни съставки – вода и въглероден диоксид. Освен това, за разлика от други биоетаноли, то не изисква потреблението на земеделска земя за своето произвеждане.

Използването на полята за произвеждане на етанол евентуално е главната причина, заради която това гориво към момента не се употребява необятно. В Съединени американски щати да вземем за пример 45% от всичката царевица се отглежда за произвеждане на етанол. Производството на алкохол посредством фотосинтеза би разрешило нивите да се употребяват извънредно за развъждане на хранителни артикули.

Новата технология към момента е надалеч от опцията да се употребява за произвеждане на гориво в индустриален мащаб. Както споделят самите учени, в този момент тя е на стадий „ доказване на концепцията “. Нейната успеваемост към момента е скромна. Въпреки това учените работят интензивно по усъвършенстването на абсорбаторите на светлина и катализаторите, което съгласно тях ще увеличи успеваемостта на „ изкуствения лист “ до задоволително равнище. Освен това ще са нужни и някои други усъвършенствания, преди устройството да бъде пуснато в всеобщо произвеждане.

Най-важното съгласно откривателите е, че са съумели да потвърдят способността на „ изкуствените листа “ да генерират комплицирани молекули от силата на Слънцето. Останалото, както споделят те, е въпрос на техника.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР