Хората отдавна приписват удивителни свойства на горчивия пелин. Нашите прадеди

...
Хората отдавна приписват удивителни свойства на горчивия пелин. Нашите прадеди
Коментари Харесай

Какво лекува пелинът

Хората от дълго време приписват удивителни свойства на горчивия пелин. Нашите прародители са свързвали тази билка с името на Йоан Кръстител и са смятали, че в случай че пред гърдите се носи филиз пелин, това ще ги защищити от заболявания и от зли духове.

Пелинът (Artemisia absinthium)  се употребява в кулинарството, в алкохолната промишленост и при лечението на редица здравословни проблеми.В медицината горчивият пелин се употребява при доста болести. Особено положително лечебно деяние има приемането на чай от пелин при атрофичен гастрит, при болести на жлъчния мехур и на жлъчните пътища, при продължителен панкреатит. Той подобрява храносмилането и има антисептично, спазмолитично и газогонно деяние. Растението е добър антипирептик и има мощна антихелминтна интензивност.

Чаят от пелин оказва помощ при родилни и менструални болки, а екстрактът от него има мощно антимикробно деяние.

Маслото от растението се употребява като сърдечен стимулант, подобрявайки циркулацията в кръвния поток. Маслото в чистия си тип е отровно, само че при вярно дозиране е изцяло безвредно.

Запарката от пелин се употребява и при чревна паразитоза, както и за бани при съществуване на пърхот. Етеричното масло на пелина, което е близо до това на камфора, подтиква активността на сърдечно-съдовата и на централната нервна системи. Начин на приложение: 1 супена лъжица наситнени стръкове от билката се заливат с 200 мл кипяща вода. След 30-60 мин. запарката се прецежда и се разделя на 3 равни дози, които се изпиват преди закуска, обяд и вечеря.

Изследвания демонстрират, че маслото от пелин е евентуален източник на сътрудници, които могат сполучливо да се преборят с едноклетъчения паразит от рода Лайшманиа, извършител на заболяването Лайшманиоза.

Инфо: MagicAura

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР