Хората от третата възраст трябва да избутват приема на лекарствата

...
Хората от третата възраст трябва да избутват приема на лекарствата
Коментари Харесай

Преди смяната на часовото време: Взимаме лекарствата с 10 минути напред

Хората от третата възраст би трябвало да избутват приема на медикаментите си с 10 минути напред всеки ден в седмицата преди промяната на часовото време, с цел да се получи равномерен преход. Този съвет отправи психиатърът доктор Веселин Герев пред „ Телеграф “.

Адаптацията към лятното часово време при здрави хора трае една работна седмица. По-сложна е обстановката при провеждащите лекуване за хронични болести с троент банкет на лекарства. Те би трябвало да стартират “да избутват ” приемите с 10 минути напред и по този начин в неделя, 31 март, да са гладко синхронизирани с лятното часово време.

Ако да вземем за пример хипертоник взема медикаментите в 8 часа, в понеделник да ги одобри в 8 часа и 10 минути, във вторник в 8,20 ч., в сряда в 8,30 ч., в четвъртък в 8,40 ч, в петък в 8,50 ч, а в събота в 9 часа. С този ход при промяната на часовото време няма да усетят фрапантно смяната.

„ Ако промяната на времето се свърже и със промяна на часа за банкет на медикамента, се получава „ дупка “ от един час в деня на пренасяне на стрелките. Особено за хора със сърдечносъдови болести това може да е рисково “, предизвестява експертът. На 31 март ще превъртим стрелките с час напред за следващ път.

Тази смяна е стресираща за организма. Специалистът към този момент 25 години следи резултатите от превъртането на стрелите. В първите дни се усилва броят на хората, които търсят незабавна здравна помощ и това се удостоверява от международната статистика, споделя експертът. Пациентите стигат до незабавното поради сърдечносъдови проблеми. Причината е, че те стартират да си вземат медикаментите час по-рано и в действителност се получава една доста огромна дупка, изключително при хората, които са с троент банкет на медикаменти. Това се отнася за множеството сърдечноболни, страдащи от високо кръвно налягане и сърдечна непълнота. В тази група спадат и пациентите с ендокринни проблеми - болните от диабет, които си слагат три пъти инсулин. Проблемът визира и хората с психологични проблеми, които вземат няколко пъти дневно медикаменти, било за утешение или някакъв различен проблем. „ Получава се дупка от един час, която от време на време е съдбовна за положението. Аз постоянно съм спорил с нашите кардиолози и невролози, че след пренасяне на стрелките хората, които търсят помощ, се усилват с 50%. В началото те отричаха. Впоследствие, когато преброиха пациентите, се оказа, че е тъкмо по този начин - в петък имат по пет инсулта, а в понеделник след промяната на времето - 8, което е точно 50% повишаване “, споделя още психиатърът. Трудовите злополуки също се усилват с над 50% съгласно европейската статистика.

Смяната на стрелките обърква всекидневието и на здравите хора. Когато бутнем стрелките на часовника с час напред, ставаме, пием си кафето, караме и отиваме на работа час по-рано, отбелязва психиатърът. Всичко това се случва, до момента в който душeвността ни още спи. Това е един голям стрес. В международната процедура е потвърдено, че заран след промяната на часовото време злополуките се усилват с 60%.

Това се случва заради нехайство, задрямалост и вяли реакции на водачите. Скок на пътните произшествия се регистрира в понеделник и вторник след завъртането на стрелките.

Смяната на часовото време се отразява на човек като една мини самолетна болест. Затова в първата седмица в офиса сме доста неефективни. През първия час в работата сме безусловно непродуктивни заради обстоятелството, че предходните дни по това време душeвността ни е спяла. Когато си тръгваме от работа час по-рано, надлежно сме витални и енергични, тъй като душeвността ни предходната седмица по това време е била дейна. За да се настрои човек на този работен режим, са нужни към 5 работни дни, счита още експертът. По думите на доктор Герев Европейският съюз е замразил договарянията за прекъсване на промяната на лятното и зимното часово време, тъй като ни ръководят некомпетентни хора, които са надалеч от науката.

Пролетната отмалялост ни удря при започване на април, когато стане слънчево. За нея не трябват високи температури, само че е належащо слънцегреене през целия ден, отбелязва експертът. Около петия ден стартира да се усеща изнемощялост. Пролетната отмалялост ни наляга, тъй като при тъмно време през зимата равнищата на серотонин, което е веществото на спокойствието, стартират да падат. В такива дни сме по-летаргични, вяли и отпуснати. Когато стартира да грее слънцето, по един химичен механизъм стартират да се качват равнищата му. Това е веществото, което дава отговор за спокойствието, тонуса, настроението и съня. Когато равнищата му се повишат доста бързо, нормално идва един интервал на изнемощялост, на липса на мотивация и тонус. Чак когато минат от 10 дни до 2 седмици и слънцегреенето е трайно, стартират да се връщат тонусът и настроението.

„ Трябва да се означи, че това е едно безусловно физиологично положение, което приготвя организма за лятното слънцегреене “, отбелязва психиатърът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР