Хората от най-стария квартал Вароша в Разлог се подготвят за

...
Хората от най-стария квартал Вароша в Разлог се подготвят за
Коментари Харесай

В Разлог се подготвят за кукерския фестивал Старчевата

Хората от най-стария квартал „ Вароша " в Разлог се приготвят за кукерския фестивал „ Старчевата ". Те се събраха в дома на фамилията на първия чауш тази година, по този начин назовават лидера на цялата група, който пази хорото на момите. Фестивалът се организира на 1 януари, а концепцията е да се прогонят злите сили.

Всяка махала в планинския град взе участие в маскарадния фестивал „ Старчевата " със своя кукерска група. В фамилията на първия чауш Петър Попадиин - лидер на една от групите, по традиция и тази година изработваха кожени дрехи.
Петър Попадиин: Моя татко от дребен ме канеше да се направя, не желаех, само че по-късно привикнах и ме влече.
Българска национална телевизия: Тежък ли е костюмът?
Петър Попадиин: Тежък е да, към 30-40 кг.
За да бъдеш определен за пръв чауш би трябвало да си научил тънкостите в направата на кукерския костюм, както и да си взел участие в игрите минимум 10 години. В Разлог обличат в кожи децата още от дребни.
Славчо Прешелков: Първи чауш може да е всеки, който е здрав и се усеща по този начин кадърен да носи кожите и звънците/. Тия кожи да се скроят, да се ушият, това всичко е доста трудоемко.
Главни функции в „ Старчевата " имат и първият ергенин с първата мома, които водят присъщото за този край разложко хоро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР