Хората никога не са доволни от собствената си здравна система.

...
Хората никога не са доволни от собствената си здравна система.
Коментари Харесай

Христо Хинков: Хората никога не са доволни от собствената си здравна система

Хората в никакъв случай не са удовлетворени от личната си здравна система. Те желаят гратис опазване на здравето и достъп до всички равнища в системата без никакви ограничавания. Това сподели министърът на опазването на здравето в оставка проф. Христо Хинков в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

В българската система на опазване на здравето има здравен рекет на всички равнища. „ Това е въпрос на нрав. За страдание манталитетът на една немалка част от експертите се промени и парите трансформираха хората ", съобщи той.

В опазването на здравето се наливат доста средства, които обаче не водят до значително възстановяване на здравето на българите. „ У нас доста предприемачи видяха интереса си в това да разкриват нови частни лечебни заведения. Те са обезпечени, че ще работят, тъй като ще имат контракт с НЗОК. Това е казусът ", уточни проф. Хинков.

Проблемът в „ Пирогов " се задълбочава, съобщи здравният министър в оставка. „ В „ Пирогов " има схеми. Предстои прокуратурата да се заинтересува по-сериозно в посока на това по какъв начин се изписват медикаменти, какво става със скъпоструващите медикаменти, има ли някаква скица за реекспорт. Има задоволително данни да се образува досъдебно произвеждане. В моя мандат Здравната комисия съвсем единомислещо гласоподава аз да си отдръпва заповедта за уволняване на шефа на „ Пирогов ". Оказа се, че не мога да уволня никой, тъй като такава е постановката с обществените предприятия ", разяснява проф. Хинков.

В случая става въпрос за политически чадър, съобщи той. „ Направих всичко допустимо да уведомя ръководителя на Здравната комисия за одитния отчет. И той ме помоли да не върша придвижвания, да не махам индивида. Аз обаче открих, че в случай че не направя такива дейности, в действителност аз поемам отговорност за това - такава е законовата наредба. Направих нужното и стигнах до там Здравната комисия да гласоподава аз да си отдръпва заповедта за неговото уволняване. Досега съдът още не се е произнесъл по неговата втора тъжба против разпореждането на съда, че неговата първа тъжба е незаконосъобразна ", изясни той.

Проф. Хинков съобщи, че е получил рекомендации и от премиера Денков, и от вицепремиера Габриел да отдръпна оповестените състезания, в случай че е оповестил, че няма да бъде министър.

Той съобщи, че откритите нарушавания в „ Майчин дом " са прекратени и сега болничното заведение излиза от рецесията и работи на облага.

Около медицинските хеликоптери по думите му се е развила една нездравословна PR акция.

Проблемът с изчезналите медикаменти не е овладян, съобщи проф. Хинков. Той се взема решение месец за месец с възобновяване на заповедта за експорт на медикаменти. Фармацевтичният бизнес е най-лобистката сфера от опазването на здравето. „ Това е комплициран развой и въпрос на организация и отношение на НЗОК към този проблем. НЗОК няма контракти с търговците на едро и тя по този метод не може да ги управлява и да ги накара тези количества, които са в техните хранилища, да отидат в аптечната мрежа. Касата има контракти с аптеките, само че няма контракти с тези, които действително дават медикаментите от притежателя на разрешението за приложимост. Скъсана е връзката и това е въпрос на регулация, на нормативна уредба и на воля от страна на самата НЗОК да взема решение тези проблеми, тъй като тя държи парите. Касата заплаща всичко това и носи голяма отговорност, в това число за роенето на лечебните заведения ", акцентира Христо Хинков.

Процесът по създаване на детската болница не е спирал, само че се е забавил, призна той. „ Очаквах в моя мандат да видя най-малко разрушаването на постройките на мястото, където ще се строи новата болница. Това щеше да бъде за мен задоволително да си кажа, че този развой е необратим. За страдание Върховен административен съд към момента не се е произнесъл по решението на Комисия за защита на конкуренцията за тъжба на компания, ангажирана с разчистването на мястото ", изясни проф. Хинков.

За Катя Панева, която беше претендент за поста на здравен министър след ротацията, проф. Хинков съобщи, че тя е направила доста за трансплантациите у нас. „ В момента ние сме съвсем рекордьори спрямо предишните години и това се дължи значително на сърцатата работа на хора, които са ангажирани с това. Катя Панева е индивидът, който направи в действителност доста за това да се създаде концепцията за Агенция за трансплантации. Тя е извънредно отдадена в тази си роля и в случай че тя беше станала министър, тя щеше да продължи тази линия ", разяснява той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР