Хората не осъзнават напълно рисковете да заминат на екскурзия по

...
Хората не осъзнават напълно рисковете да заминат на екскурзия по
Коментари Харесай

Експерт: Организирането на екскурзии от лица без регистрация е незаконно и рисковано | Обявите често са в групи за туризъм в социалните мрежи

Хората не осъзнават изцяло рисковете да заминат на екскурзия по публикация в обществените мрежи. Заплахите са свързани освен с възможна загуба на пари, само че и с по-сериозни рискове при избрани условия, изясни пред TravelNews основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова.

Експертът посочи, че физически лица без регистрация по Закона за туризма нямат право да провеждат почивки и екскурзии. Дейността може да се прави единствено от лица, които би трябвало да бъдат регистрирани като туроператор или туристически сътрудник. Тя акцентира, че казусът е доста огромен за потребителите, за бизнеса и за институциите, които би трябвало да се оправят с него.

„ И различен път сме говорили с вас по тематиката покупки на артикули и услуги от физически лица – какъв брой е рисково, по какъв начин тези покупко-продажби не попадат в обсега на Закона за отбрана на потребителите, който е главен, когато приказваме за това имаме ли права, какви са те и по какъв начин да ги защитим, когато сме консуматори на артикули или услуги “, разяснява Габриела Руменова и пред bTV Media Group.

Специалистите предлагат хората да се въздаржат от сходни случки. Справка за съществуването на регистрация като туроператор или турагент може да се направи в регистъра на Министерство на туризма: https://shortly.bg/Bqq4c.

Освен дали лицето е законно, там ще могат да видят и дали то има застраховка „ професионална отговорност “, докога е годна и с какъв предел е.

„ Действително от време на време дестинациите, които желаем да посетим, са много скъпи, а това, което се предлага в такива предложения е примамливо и хората се изкушават. От мненията в специфичните туристически групи, в които най-често се разгласяват сходни предложения, проличава, че хората даже не осъзнават рисковете. Те не го намират за неправилно, а с изключение на всичко друго, това е и нарушаване на настоящото законодателство, тъй като, с цел да може някой да предлага пътувания, той би трябвало да бъде туроператор или най-малко турагент. В случая това евентуално не е налице и по тази причина Софийската районна прокуратура разпореди инспекция във връзка обява в профилирания туристически уебсайт TravelNews, че физически лица без лиценз провеждат почивки в чужбина “, уточни още специалистът по потребителски права.

По мотив дейностите на прокуратурата за незаконните екскурзии и на Министерство на туризма за противозаконната процедура да се отдават чартърен наложително в комплект чадъри и шезлонги Руменова сподели: „ Хубаво е, че институциите реагират толкоз бързо и съответно. Надяваме се това да докара до решение освен на съответните проблеми във връзка на които е това сезиране, а и за в бъдеще да понижават от ден на ден противозаконните практики, тъй като и ние като консуматори, и лоялният бизнес, имаме интерес пазарът да става все по-добър “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР