Хората на Кирил Петков и Асен Василев без опит за

...
Хората на Кирил Петков и Асен Василев без опит за
Коментари Харесай

Кадрова криза в коалицията

Хората на Кирил Петков и Асен Василев без опит за председателски места
Шефовете вземат 35 на 100 по-високо заплащане, припомниха депутати с дълъг стаж

Най-невзрачните постове са оставени за опозицията

Председателските постове в парламентарните комисии се оказаха проблем за обединенията в ръководещата коалиция, признаха пред „ Труд” от управленията на групите.

След като водещите фигури на „ Продължаваме промяната” влязоха в изпълнителната власт, новите депутати са без никакъв опит и мъчно биха могли да управляват съвещанията на отрасловите комисии, разясниха народни представители от съдружните сътрудници на Политическа партия от Българска социалистическа партия и Демократична България.

Хората на Кирил Петков и Асен Василев обаче не били склонни да получат по-малък брой шефски места, за сметка на Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, като се позовали на съдружното съглашение. А там в глава IV, точка 5 е записано, че „ разпределението на председателските места в непрекъснатите комисии към Народното събрание ще отразява съотношението сред парламентарното посланичество на Коалиционните сътрудници и ще съблюдава правилото отраслово министерство и съответстващата му отраслова комисия в Народното събрание да не бъдат ръководени от лица, препоръчани от еднакъв Коалиционен партньор”.

Нещо повече, от Политическа партия припомнили на Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, че отново в Споразумението сред обединенията е казано ясно, че всяка седмица ще имат взаимни съвещания сред управленията на парламентарните групи и за настоящите въпроси и тематики.

Управляващите от четирите обединения били единомислещи единствено по въпроса за партиите в съпротива - ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане” евентуално ще получат по едно председателско място от всичките 24 комисии, които бяха гласувани в новия Правилник на 47-ото Народно заседание. Две от тях сигурно ще са Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество и Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите. „ Това са най-невзрачните комисии във всеки парламент, в които има доста работа поради гражданските сигнали и неправителствените организации, само че от тях съвсем нищо не зависи и нямат влияние”, припомниха народни представители с повече опит в пленарна зала.

Според структурата и разпределението на министерствата сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, новите депутати от парламентарната група на Политическа партия може да оглавят най-малко 10, а даже и 11 парламентарни комисии.

Кадровата рецесия се ускорява и от изискването съгласно Правилника на Народно събрание, че всеки депутат може да бъде определен най-вече в две непрекъснати комисии, само че може да бъде определен в управлението единствено на една непрекъсната комисия. А ще има и зам.-председателски постове, най-малко 3 или 4 съгласно активността на комисията. Шефското място в комисия носи в допълнение заплащане за депутатите от 35 на 100 по-високо от главното месечно заплащане, само че по едно и също време с това ръководителят би трябвало да привиква съвещание дружно с квалифициран план на дневен ред.

В сряда се чака Народното събрание да избере съставите на непрекъснатите си комисии, с цел да може да се стартира работа по законодателството. До тогава от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България би трябвало да изгладят всички въпроси по управленията им.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР