Хората, които кандидатстват за визи за посещение на Шенгенското пространство

...
Хората, които кандидатстват за визи за посещение на Шенгенското пространство
Коментари Харесай

Шенгенските визи стават дигитални

Хората, които аплайват за визи за посещаване на Шенгенското пространство на Европа, скоро ще го вършат посредством онлайн платформа, според смяна, призната от външните министри на Европейски Съюз в понеделник, предава Агенция Франс Прес.

С прекосяването към цифровизация на визовия развой ще отпадне и нуждата претендентите да получават стикер в паспорта си, което значи, че към този момент няма да има срещи в консулствата или офисите на доставчиците на услуги.

Промяната, показана след няколкомесечен законодателен развой, ще влезе в действие три седмици след публикуването ѝ в административния държавен вестник на Европейски Съюз, което се чака скоро.

Шенгенското пространство включва 23 от 27-те страни - членки на Европейски Съюз, както и асоциираните съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

" Онлайн визовата система ще опрости процеса на кандидатстване за визи за пасажерите ", съобщи испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, чиято страна сега ръководи Европейски Съюз. След като тя бъде въведена, хората, които аплайват за кратковременен престой в Шенгенското пространство, ще качват документи, данни и електронни копия на документите си за пътешестване с биометрична информация и ще заплащат такси - всичко това посредством онлайн платформа. Ако бъдат утвърдени след инспекция в базата данни, те ще получат криптографски подписан баркод, който да разпечатат или да запазят в устройство.

Но на някои претенденти, които подават документи за първи път, или на тези с нов паспорт или изменени биометрични данни, въпреки всичко може да се наложи да се явят на персонална среща.

В някои страни, като Австралия, към този момент са въведени сходни системи, при които онлайн визата е обвързвана с паспорта на лицето, без да е належащо да се слага стикер в него. В множеството случаи жителите на повече от 60 страни по света, в това число Австралия, Англия, Канада, Нова Зеландия и Съединените щати, не е належащо да аплайват за шенгенски визи за къси визити.

Но скоро те въпреки всичко ще би трябвало да аплайват онлайн за авансово тествано влизане в границите на доста отлаганата Европейска система за информация и позволение за пътешестване, сходна на системата ESTA, употребена в Съединени американски щати. Всички гости, които влизат в Европейския съюз - с визи или безвизово пътешестване, както и с ETIAS - ще преминат през автоматизирана система за влизане/излизане от Европейски Съюз (EES), чието въвеждане също се забави доста.

Компютъризираната система ще записва данните за лицето и биометричните му данни, както и датата на влизане и излизане, като ще следи за просрочени и отказани влизания.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР