Хората, които изкачват връх Еверест, използват природата, за да отидат

...
Хората, които изкачват връх Еверест, използват природата, за да отидат
Коментари Харесай

"Нашите планини вече миришат": Изкачващите Еверест трябва да връщат екскрементите си в базовия лагер

Хората, които изкачват връх Еверест, употребяват природата, с цел да отидат на тоалетна. Местните управляващи обаче вкарват ново предписание – модифицираните и освободени храни от човешкия организъм да бъдат връщани назад в базовия лагер, където да бъдат изхвърлени.

„ Нашите планини започнаха да миришат “, споделя пред Би Би Си Мингма Шерпа, ръководител на Пасанг Лхаму.

Общината, която обгръща по-голямата част от района на Еверест, вкарва новото предписание като част от по-широки ограничения, които се ползват.

Поради рисковите температури екскрементите, оставени на Еверест, не се разграждат изцяло.

Снимка: BABU SHERPA

То харесва ислямските апели за молитва, харесват му екзотичните храни, измежду които и месото от крокорил

„ Получаваме недоволства, че човешки изпражнения се виждат върху скалите и някои катерачи се разболяват. Това е недопустимо и подкопава имиджа ни “, разяснява Мингма.

Алпинистите, които подхващат нанагорнище на Еверест - най-високия връх в света, и на близкия връх Лхотце, ще би трябвало да закупват специфични торбички за екскрементите си в базовия лагер, които ще бъдат „ проверявани при завръщането им “.

Зара и 7-годишният ѝ брат три седмици се придвижват с татко си в най-високата планина в света

Къде в планината алпинистите вървят на тоалетна?

По време на сезона за катерене алпинистите прекарват по-голямата част от времето си в базовия лагер, с цел да се аклиматизират към надморската височина. Там те вървят на тоалетна в издигнати палатки, под които има варели, събиращи отпадъците.

Но откакто стартират своето подло пътешестване, нещата стават по-трудни.

Повечето катерачи и спомагателен личен състав са склонни да копаят дупки, само че колкото по-високо се изкачват в планината, става все по-трудно.

Много малко хора връщат екскрементите си назад в биоразградими торби. Изкачването на Еверест, от време на време лишава седмици.

Боклукът остава голям проблем в Хималаите, макар че има възходящ брой акции за разчистване, в това число годишна, проведена от непалската войска.

„ Отпадъците остават главен проблем - изключително в по-високите лагери “, показва Чиринг Шерпа, основен изпълнителен шеф на неправителствената организация Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC).

Въпреки че не съществуват публични данни, екипът му пресмята, че има към три тона човешки екскременти сред Лагер 1 в подножието на Еверест и Лагер 4, към върха.

„ Философията ми за живот е нормалността “, съобщи той

Според Стефан Кек, интернационален планински лидер, който също провежда експедиции до Еверест, споделя, че Южният дирек си е спечелил репутацията на " отворена тоалетна ".

На височина 7906 метра той служи като база за алпинистите, преди да се опитат да доближат Еверест и Лхотце. Там теренът е доста прохладен.

Планински лидер от Съединени американски щати прикани за разчистване на „ най-високото бунище в света “

„ Навсякъде ще видите човешки изпражнения “, споделя Стефан Кек.

SPCC доставя към 8000 торбички от Съединени американски щати за към 400 задгранични алпинисти и 800 спомагателен личен състав за идния сезон, който стартира през март.

Химикали и прахове, които отстраняват миризмите

Торбички съдържат химикали и прахове, които втвърдяват човешките екскременти и ги вършат значително без аромат.

Смята се, че един планинар създава приблизително към 250 грама екскременти дневно. Катерачите прекарват към две седмици в по-високите лагери.

„ Ще им даваме по две торби, всяка от които могат да употребяват пет-шест пъти “, изяснява Чиринг.

Не е ясно дали Андрю Ървайн и Джордж Малъри умират, преди да се качат на върха, или когато към този момент спукат назад

„ Това сигурно е нещо позитивно, ще се радваме да имаме своята роля и тази самодейност да бъде сполучлива “, споделя Дамбар Параджули, президент на Асоциацията на операторите на експедиции в Непал.

Пилотен план, който може да се насочи към други планини

Неговата организация е предложила това първо да бъде въведено като пилотен план на Еверест, а по-късно да бъде насочено и към други планини.

Мингма Шерпа, първият непалец, изкачил всичките 14 върхове с височина над 8000 метра, споделя, че потреблението на такива торби за ръководство на човешките боклуци е тествано и тествано.

Оказва се, че лагерът се намира върху бързо топящ се глетчер

„ Планинарите употребяват такива торбички в походите си към връх Денали - най-високия връх в Северна Америка, а също и посетителите на Антарктика “, споделя господин Мингма, който е и консултант на Непалската асоциация по планинарство.

Стефан Кек счита, че тази концепцията ще помогне за почистването на планината.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР