Хората живеят в нова геоложка епоха. Това призна престижна международна

...
Хората живеят в нова геоложка епоха. Това призна престижна международна
Коментари Харесай

Учените оповестиха едновременно грандиозна и притеснителна новина за човечеството!

Хората живеят в нова геоложка ера. Това призна влиятелна интернационална научна комисия. Експертите от Международната комисия по стратиграфия гласоподаваха за признаването на този термин и началото на тази ера, написа в. „ Дейли Мейл “.

Мнозинство на гласовете на специалистите е било за признание настъпването на антропоцена - нова геоложка ера, обвързвана с човешката активност, заяви Сайънс алърт.

Експерти предизвестяват за нов ледников интервал, който чука на вратата

Решението ще бъде публично оповестено през идващите две години, прецизира в. Монитор.

По мнението на учените, човечеството е оставило доста следи от активността си, които се съхраняват милиони години. Сред тези следи е увеличеното равнище на радионуклидите.



Още през 2016 година комисията стартира да преглежда предложение да се признае краят на холоцена - епохата от четвъртичния интервал. Приключването й в средата на ХХ век е обвързвано с началото на нуклеарните тествания.

Сега работната група би трябвало да съгласува ясна граница сред холоцена и антропоцена. За задачата учените би трябвало да открият нужния маркер, като да вземем за пример внезапна смяна в количеството на изотопите или увеличение на процентното съответствие сред дадени молекули в скалите. Задачата на учените може да се усложни поради решението холоценът да се раздели на три елементи в сходство с климатичните промени, които са повлияли върху миграциите на прадедите на актуалния човек.

Сред главните събития, определящи началото на антропоцена, могат да бъдат тестванията на водородната бомба през 50-те години. Също по този начин за евентуални признаци на новата ера може да се счита стремителния растеж само че птицевъдството и увеличението на изгарянето на изкопаеми горива – и едното и другото е оставило неизгладима диря за Земята.

Групата специалисти по този въпрос е била ръководена от професор Ян Заласевич от Лестърския университет. Миналата седмица учените за първи път са провели публично гласоподаване, само че това, че терминът е бил признат от Международната комисия по стратиграфия не е изненада, тъй като още през 2016 година е бил признат при импровизирано гласоподаване на конгрес в Кейптаун.

Работната група включва 34 учени и сега работи над предложение, което ще бъде предоставено за разглеждане на същата интернационална комисия през 2021 година Тогава, с цел да бъдат пренаписани учебниците по история и публично да бъде приета епохата, ще бъде належащо още едно гласоподаване.

Учените назовават интервала, почнал през 1950 година, „ велико ускоряване “ по отношение на концентрацията на въглероден диоксид, метан и стратосферен озон във въздуха, покачването на температурата на земната повърхнина, киселинността на океана, големия улов на риба и намаляването на тропическите гори, растежа на популацията, градежа на огромни язовири и интернационалния туризъм, който от средата на ХХ в. пораства в геометрична градация.

Мнозина ескперти са на мнение, че антропоценът е почнал, само че въпросът за класификацията на въпросната ера остава отворен.

През 2016 година Катрин Жандел, шеф за проучванията във френската Лаборатория за пространствени геофизични и океанографски науки и член на работната група съобщи: "Човекът се е трансформирал в действие, която е способна да промени даже планетата. И този факт е много стеснителен ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР