Хората, живели преди векове в Теотиуакан в Мексико, са отглеждали

...
Хората, живели преди векове в Теотиуакан в Мексико, са отглеждали
Коментари Харесай

Хората в Теотиуакан са развъждали зайци

Хората, живели преди епохи в Теотиуакан в Мексико, са отглеждали зайци за храна, за кожата им и с цел да употребяват костите им като сечива, заяви Агенция Франс Прес.

Това е един от първите образци за развъждане на дребни бозайници от туземно население, настояват учени от Университета на Калифорния в Дейвис.

„ Тъй като в доиспанско Мексико не е имало огромни опитомени бозайници, като кози, крави и коне, мнозина считат, че индианците не са имали напреднало отглеждане на животни като в обществата на Стария континент – изясни Андрю Съмървил от екипа. – Резултатите ни демонстрират, че хората в античния град Теотиуакан са отглеждали по-малки животни като зайците “.

Теотиуакан е прочут с внушителните си пирамиди на Слънцето и на Луната. Градът поражда преди новата епоха и в апогея си има 200 000 поданици. През 6-и или 7-и век обаче запада.

Анализите на археологическите разкопки демонстрират, че дивите зайци са били измежду най-ценените животни в тази просвета. Такива са 48 % от разпознатите остатъци в поселището Остояхуалко. Там преди време е имало кланици. Наличието на повишено равнище фосфати в почвата демонстрира, че се е ляла кръв и е имало разложени фекалии.

Археолозите са намерили също каменни остриета и доста кости от лапи на зайци, както и каменни ограждения, където евентуално животните са затваряни. (БТА)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР