Хората, изкарали дълъг COVID-19, са по-склонни към увреждания на основни

...
Хората, изкарали дълъг COVID-19, са по-склонни към увреждания на основни
Коментари Харесай

Хората, изкарали дълъг COVID-19, са по-склонни към увреждания на основни органи


Хората, изкарали дълъг COVID-19, са по-склонни към увреждания на съществени органи. Това сочат данните от ново изследване. Хората, които са карали дълъг COVID-19 и са постъпили в болница, са по-склонни да имат увреждания на съществени органи след това, сочи ново изследване, представено от Агенция Франс Прес и Би Би Си.
Магнитно-резонансното сканиране
разкрива, че тези пациенти са три пъти по-склонни да имат някои аномалии в голям брой органи като белите дробове, мозъка и бъбреците.
Изследователите считат, че това COVID-19.
В изследването, оповестено в „ Лансет респиратори медсин “, са прегледани 259 пациенти, които са се разболели от вируса дотам, че са били признати в болница.

Пет месеца откакто са били изписани, магнитно-резонансното сканиране на главните им органи е посочило някои обилни разлики спрямо група от 52 души, които в никакъв случай
не са имали COVID-19.
Най-голямо влияние е било следено върху белите дробове, където сканирането е било 14 пъти по-вероятно да покаже отклонения. При хората, които са били подложени на тежко
лекуване за ковид,
е три пъти по-вероятно магнитно-резонансното сканиране да покаже някои аномалии в мозъка и два пъти по-вероятно в бъбреците. Не е имало забележителна разлика в положението
на сърцето или черния дроб.
Д-р Бети Раман от Оксфордския университет и един от водещите откриватели в изследването споделя, че е ясно, че хората, които живеят с продължителни признаци на КОВИД, е по-вероятно да са имали някакви увреждания на органите.
„ Възрастта на пациента,
какъв брой тежко е бил болен от COVID-19, както и дали е имал други болести по същото време, са значими фактори за това дали ще установим увреждане на тези значими органи в тялото или не “, споделя тя.
Констатациите са част от по-голямо
изследване, разглеждащо дълготрайните резултати на COVID-19 върху тези, които са били приети в болница, известно като изследването Phosp-COVID.

Изследователите са открили, че някои признаци съответстват с признаците на увреждане на органите,
разкрити при сканирането с ЯМР
– да вземем за пример стягане на гърдите и кашлица с аномалии в белите дробове. Въпреки това не всички признаци, изпитвани от хората, живеещи с дълъг КОВИД, могат да бъдат директно свързани с това, което се вижда на сканирането.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР