Хората харчат много пари, докато пазаруват, не само защото го

...
Хората харчат много пари, докато пазаруват, не само защото го
Коментари Харесай

Кофеинът ни кара да харчим повече пари

Хората харчат доста пари, до момента в който пазарят, освен тъй като го вършат на празен корем и не тъй като не са създали прелиминарен лист, само че и тъй като използват кофеин. Ако се пробвате да намалите импулсивното извършване на покупки, несъмнено би трябвало да се въздържате от пиянство на кафе, сочи ново изследване.
Според нов разбор на екип от Университета на Южна Флорида, кофеинът въздейства освен на това, което купувате, само че и на това какъв брой пари харчите, когато пазарувате. Учените провели опит в магазини за търговия на дребно - до входа на тези обекти съвсем постоянно има кафенета.
Станало ясно, че купувачите, които изпиват чаша кафе с кофеин преди да пазарят, харчат към 50% повече пари и купуват съвсем 30% повече артикули от тези, които пият кафе без кофеин или вода. За задачите на опита, на входа на търговски обекти във Франция и Испания били конфигурирани още кафемашини.
„ Кофеинът, като мощен стимулант, който освобождава допамин в мозъка, възбужда мозъка и тялото. В резултат на това човек става необикновено деятелен, емоционален и по-малко кадърен да се управлява, което води до доста ненужни покупки и доста пропилени пари “, изясни ръководителят на плана Дипаян Бисвас от Университета на Южна Флорида.
Над 300 купувачи получили безвъзмездна чаша кафе при влизане в магазина. Половината от тях пили кафе с кофеин, а другата половина - безкофеиново или вода. След излизане от магазина хората давали касовите си бележки за разбор от експериментаторите. 
Станало ясно, че кофеинът въздейства и върху избора на потребителя какви артикули да купи. Тези, които пили мощното кафе, пазарували по-несъществени неща, като ароматни свещи и парфюми. Но разликата сред двете групи била минимална що се отнася до съществени предмети като кухненски принадлежности или кутии за предпазване.
Друг опит, учещ извършването на покупки онлайн, бил извършен измежду 200 студенти, които били разграничени на също на две групи - използвали кафе с кофеин и неупотребили. Младите хора били накарани да избират детайли от авансово квалифициран лист за извършване на покупки от 66 варианти. Пилите кафе създали много повече импулсивни покупки.
„ Докато умереният банкет на кофеин може да обезпечи изгоди за здравето, поучавам да го изключите преди извършване на покупки, с цел да не вършиме доста ненужни покупки и да спестите пари “, заключи Бисвас.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР