Хората държат достатъчно много пари в банките - общо привлеченият

...
Хората държат достатъчно много пари в банките - общо привлеченият
Коментари Харесай

Петър Андронов: Хората държат над 70 милиарда в банките

Хората държат задоволително доста пари в банките - общо привлеченият запас е над 70 милиарда, което е връх за България, съобщи ръководителят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, съгласно който обаче " тази пестеливост не е рекордна никога ". " Не сме феномен, да не изпадаме в еуфория, просто вървим в крайник с стопанската система ", разяснява той в неделя пред Българска национална телевизия.

Анроднов означи, че цените на парцелите в в огромните градове се повишават, което от своя страна е обвързвано значително с тегленето на заем при покупка на жилище. Именно поради това от Българска народна банка са предизвестили банките в страната да внимават при кредитирането.

" Централната ни банка има добра памет. През 2005-2006-2007 година имаше взрив на кредитирането, което беше обвързвано с цените на недвижимите парцели и това, което следим в този момент, е още веднъж повишаване на цените на категории недвижими парцели в някои градове, най-много в огромните градове, което естествено е и подкрепено с кредитирането. Централната банка не желае да се повтори, какъвто и да е детайл от сюжета от преди 10 години ", сподели ръководителят на Асоциацията на банките.

" За да върви стопанската система, би трябвало хората освен да икономисват, те би трябвало да употребяват, да използват, бизнесът би трябвало да влага, да се развива, т.е с изключение на спестяванията, които ги имаме през всичките 7-8 години, в това число и част от тях спешни, през последните години те се трансформират към този момент и в заеми, нещо, което от дълго време чакаме, тъй като въпреки всичко банковият бранш би трябвало да поддържа стопанската система и тя би трябвало да се развива и с кредитен запас ", акцентира той.

Андронов изясни, че посредством ниските лихви се подтикват хората да не държат единствено спестяванията си в банките, само че и да ги влагат, с което да подтикват растежа на стопанската система.

" Когато този напредък на стопанската система, респективно инфлацията, покаже, че тя към този момент върви устойчиво нагоре, лихвите потеглят нагоре ", сподели той.

След което уточни, че скоро лихвените проценти ще стартират да се качват. Тази наклонност към този момент се забелязвала в Съединени американски щати. Според него Европа чака инфлацията да скочи до 2% и тогава лихвите и на Стария континент ще тръгнат нагоре.

" Още идната година Европейската централна банка ще стартира да повишава лихвите ", предизвести Андронов.

Той предвижда, че българските банки ще стават все по-малко, пояснявайки, че това е натурален развой на уедряване, при който пазарът се господства от няколко огромни банки. Подобно състояние е белег за зряла стопанска система, сподели Анронов и добави, че окрупняването на капитала, което е резултат от сливането на банките, води до по-голяма непоклатимост.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР