Хората четат емоциите на другите по-точно, когато не гледат лицата

...
Хората четат емоциите на другите по-точно, когато не гледат лицата
Коментари Харесай

Най-добрият начин да прочетете емоциите на другите

Хората четат страстите на другите по-точно, когато не гледат лицата им, счита ново изследване. Емпатията е по-силна, когато хората се концентрират по-скоро върху слушането, в сравнение с върху гледането, открият поредност опити, включващи над 1800 души.

Резултатът може да се дължи на обстоятелството, че хората по-лесно могат да скрият страстите от лицата си, в сравнение с в гласовете си.

 „ Социалните и биологичните науки през годините демонстрираха дълбокото предпочитание на индивида да се свърже с другите и съвкупността от разнообразни умения, които хората имат, с цел да разграничават страстите или желанията им  – споделя създателят на проучването, доктор Майкъл Краус.

Често обаче се случва да се заблудим, изключително когато другият се стреми да прикрие възприятията си.

„ Нашето проучване сочи, че разчитането на композиция от вокални и лицеви, или единствено лицеви сигнали не е най-хубавата тактика за тъкмо различаване на страстите или желанията на другите “.

В опитите хората се пробват да разпознаят страстите на другите участници, като в едни случаи единствено ги слушат, в други – слушат и гледат лицата им.

„ Много проби на прочувствената просветеност разчитат на положителното различаване на лицата – споделя Краус. „ Това, което открихме е, че може би хората обръщат прекалено много внимание на лицето – гласът може да носи огромна част от наличието, належащо за вярното разбиране на вътрешните положения на другите. (…) Трябва да се съсредоточим повече върху проучването на вокализациите, свързани с страстите. “

Според доктор Краус, това че би трябвало да съчетаваме слушането с гледането, усложнява задачата. Понякога е по-лесно и по-ефективно да насочим цялото си внимание към един канал, счита той.

Каквато и да е повода слушането има доста по-важна роля, в сравнение с сме предполагали до неотдавна. Когато слушаме деликатно това, което ни споделят, дружно с метода, по който го споделят, това може да ни помогне да разбираме по-лесно другите, както на работа, по този начин и вкъщи.

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР