Хора, освидетелствани от ТЕЛК и имащи право на пенсия за

...
Хора, освидетелствани от ТЕЛК и имащи право на пенсия за
Коментари Харесай

Пенсиите за инвалидност се бавят с 3 месеца

Хора, освидетелствани от ТЕЛК и имащи право на пенсия за неработоспособност, настояват, че от три месеца не са получавали такава. Общото сред тях е, че ТЕЛК решението им е изтекло неотдавна и макар че са били преосвидетелствани, пенсии за тях няма. Съмняват се, че откакто страната удължи всички изтичащи решения до края на годината, с цел да преодолее последствията от изключителното състояние, системата се е объркала.

След края на спортната си кариера Даниела Попова получава редица увреждания на опорно-двигателния уред. Те стават причина преди 8 години някогашната спортистка да бъде освидетелствана от ТЕЛК. Според комисията Даниела е изгубила 50% от работоспособността си и стартира да получава пенсия за неработоспособност. До месец юни, когато последното й ТЕЛК решение изтича.

Въпреки, че страната удължи периода на всички изтичащи решения до края на годината, с цел да се преодолеят последствията от изключителното състояние, и макар, че Даниела е подала заявление и получила преосвидетелстване, пенсия няма.

„ На 7 юни, когато се получава пенсията, не получих полагащата се пенсия за месец юни. Когато се обадих, бях известена, че при два годни ТЕЛК-а, ще получа пенсията си на по-късен етап”, споделя някогашната спортистка. Това обаче не се случва. Нито пък получава пенсиите си за юли и август. Следва ново позвъняване. „ Служителка на Национален осигурителен институт ме уведоми, че на 8 август аз ще получа вкупом трите си пенсии, включена съм в листата за погашение. Честно казано, към този момент не вярвам”, показа дамата.

Освен в София, проблем с изплащането на пенсии за неработоспособност се оказа, че има и в Стара Загора. В фамилията на Венцислав Петков и той, и брачната половинка, и 17-годишната му щерка са с ТЕЛК. И до момента в който при него % е по-малък, двете дами са със 100% неработоспособност, тъй като са незрящи.

Съпругата на Венцислав е напълно подвластна от него. След като ТЕЛК решението й изтекло, точно нейната пенсия не идва към този момент втори месец. Отново макар снадки от страната период и макар подаденото от фамилията заявление за преосвидетелстване.

От Национален осигурителен институт обявиха, че лицата, подали документи за преосвидетелстване до 15 юли, са близо 7 хиляди. Документите им ще бъдат обработени в най-кратки периоди, с цел да стартира и изплащането на пенсиите. А регламентираният период е 4 месеца. Междувременно фамилията на Венцислав оцелява благодарение на познати и на заеми с общ приход малко над 900 лв. на месец. Даниела пък живее със 620 лв. на месец по-малко. Обикновено с тях покрива разноските за медикаментите си. За всичко останало разчита на брачна половинка си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР