Хонконг разкри противоречиви насоки за училищата в управлявания от Китай

...
Хонконг разкри противоречиви насоки за училищата в управлявания от Китай
Коментари Харесай

Китай обучава деца за борба с чужди сили и подривна дейност

Хонконг разкри спорни насоки за учебните заведения в управлявания от Китай град, които включват образование на възпитаници над 6-годишна възраст за битка с задгранични сили и подривна активност като част от новата образователна стратегия за национална сигурност, оповестява " Ройтерс ", написа News.bg.

Пекин наложи закона за сигурността на Хонконг през юни 2020 година в отговор на месеци на постоянно насилствени антиправителствени и антикитайски митинги през 2019 година, които слагат световния финансов център към властническо ръководство. Насоки на Бюрото за обучение, оповестени късно в четвъртък, демонстрират, че проектите на Пекин за полуавтономен Хонконг надвишават анулацията на несъгласието и се стремят към главен ремонт на обществото, с цел да приведат най-размирния си град към континента, ръководен от комунистическата партия.

" Националната сигурност е от огромно значение. Учителите не би трябвало да се отнасят към него по този начин, като че ли това е противоречив въпрос за разискване, както нормално ", се споделя в насоките. Учителите би трябвало " ясно да посочат, че отбраната на националната сигурност е отговорност на всички жители и че що се отнася до националната сигурност, няма място за диспути или взаимни отстъпки ". След митингите през 2019 година, в които доста от стачкуващите бяха младежи, китайските водачи се насочиха към превъзпитание в опит да укротят младежите в града и да ги създадат лоялни към Китай.

Децата в началните учебни заведения ще се научат по какъв начин да пеят и да почитат националния химн, ще научат за полицията и Народната освободителна войска като бранители на Хонконг, както и за четирите съществени нарушавания в закона за сигурността, в това число тероризма и сецесионизма. В междинните учебни заведения учениците ще научат какво съставляват четирите съществени закононарушения, които могат да носят присъди до пожизнен затвор. Някои експерти по право изясняват, че езикът на закона е необятен и неразбираем и че наборът от действия, които управляващите могат да видят като евентуални закани за националната сигурност, са неразбираеми и нестабилни.

Публикувано от държавното управление просветително анимационно видео демонстрира бухал с очила и дипломна шапка, обясняваща институционалната архитектура на Хонконг, отговорностите му към централното държавно управление в Пекин и закона за националната сигурност. В един миг видеото споделя, че " въпросите на националната сигурност са от първостепенно значение за цялата страна ", до момента в който се демонстрират усмихнати лица на студент, готвач и инженер. Училищата се предизвикват да " провеждат разнообразни игрови действия, като куклен спектакъл, настолни игри, основаване на книги с картинки... за основаване на добра атмосфера и възстановяване на разбирането на учениците за националната сигурност ", се споделя в насоките.

Бюрото съобщи, че приема, че интернационалните и частните учебни заведения имат разнообразни образователни стратегии, само че съобщи, че имат " отговорността да оказват помощ на своите възпитаници (независимо от техния етнос и националност) да придобият вярно и обективно схващане на концепцията за национална сигурност ". Училищата също би трябвало да попречват учениците и учителите да вземат участие в действия, считани за политически, като пеене на избрани песни или извикване на лозунги. Учителите и шефовете са длъжни да инспектират таблата за разгласи и да отстраняват книги, които заплашват националната сигурност от библиотеките. Бюрото съобщи, че образованието по национална сигурност ще стане част от редица предмети, в това число география и биология, с цел да усъвършенства възприятието на учениците за национална еднаквост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР