Хонконг премахва изискването за отбелязване на риск от Китай при изброяване на приложения

...
Фондовата борса в Хонконг вече няма да изисква от компаниите
Коментари Харесай

Фондовата борса в Хонконг вече няма да изисква от компаниите да посочват бизнес рисковете, свързани с Китай, в заявленията за листване от вторник, в ход, който привежда града в по-голяма степен в съответствие с промените в оповестяването, наредени от Пекин.

В последната си ревизия на правилата за листване, борсата отмени цял раздел, фокусиращ се върху рисковете от политиките на Китай и неговата бизнес и правна среда, според документ за заключение на консултацията, публикуван на 21 юли.

Китайският надзорен орган за ценни книжа публикува актуализирани правила за офшорни листвания през февруари, а Хонконг последва собствена консултация относно предложените промени седмица по-късно.

Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd въведе промените, за да „приведе изискванията“ към емитентите, като вземе предвид „последните промени в регулаторната рамка на континентален Китай“, се казва в съобщение от 21 юли.

В обобщение на ревизиите на правилата борсата не посочи премахването на оповестяванията за риск за Китай като основна промяна.

„Наследените правила разделиха специфични изисквания за емитенти, регистрирани в Китайската народна република, но неотдавнашната консултация имаше за цел да уеднакви изискванията за всички регистрирани в чужбина компании“, каза говорител на борсата в изявление по имейл.

Борсата вярва, че не е имало „връщане назад“ в нивото на проверка, изисквано от правилата за листване, като емитентите, регистрирани в Китай, подлежат на същите правила за разкриване на информация като другите емитенти, добави говорителят.

На 20 юли Китайската комисия за регулиране на ценните книжа се срещна с местни адвокати и ги помоли да се въздържат от включване на негативни описания на политиките на Китай или на неговата бизнес и правна среда в проспектите за листване на компаниите, казаха източници на Reuters.

Регулаторът предупреди, че ако не направят това, може да им струва регулаторна зелена светлина за IPO.

Министърът на финансите Джанет Йелън свидетелства пред Комисията по финансови услуги на Камарата по време на изслушване относно състоянието на международната финансова система в Капитолия във Вашингтон, вторник, 13 юни 2023 г. Министърът на финансите Джанет Йелън свидетелства пред Комисията по финансови услуги на Камарата по време на изслушване относно състоянието на международната финансова система в Капитолия във Вашингтон, вторник, 13 юни 2023 г. Аманда Андраде-Роадес/AP/ФАЙЛ

Голям брой китайски компании правят публичния си пазарен дебют или в Хонконг, или в Съединените щати, а глобалните инвеститори обръщат голямо внимание на оповестяванията, направени в техните IPO проспекти, за да претеглят рисковете и перспективите.

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ по-рано този месец нареди на китайските компании, регистрирани на фондовите борси в САЩ, да разкрият повече подробности за ролята на китайското правителство в техните операции и въздействието на закон от 2021 г., забраняващ вноса на стоки от уйгурския регион на Китай.

Настоящите правила за листване на Хонконг предвиждат емитентите да предложат обобщение на рисковете от „съответните закони и разпоредби“, „политическата структура и икономическата среда“, „контрола на валутния курс и валутния риск“ на Китай, както и други специфични рискове за правене на бизнес в Китай.

Изменените правила няма да включват никое от горните като изискване за разкриване на листинг.

По-голямата част от предложенията за офшорни листвания на китайски компании са подадени на борсата в Хонконг, откакто новият режим на офшорни листвания в страната влезе в сила на 31 март, но малко от тях получиха съгласието на Пекин да започнат да набират средства.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР