Хонконг и части от Южен Китай се спряха почти до застой, тъй като супер тайфунът Саола се приближи

...
По-голямата част от Хонконг и някои други райони в Южен
Коментари Харесай

По-голямата част от Хонконг и някои други райони в Южен Китай замряха до почти застой, тъй като Супертайфунът Саола се приближи все по-близо до региона в петък

От KANIS LEUNG Associated Press, 31 август 2023 г., 21:29 ч. Китай почти спря в петък с отменени класове и полети, тъй като супертайфунът Саола се приближи по-близо до региона.

Тайфунът може да достигне части от Южен Китай и много работници бяха принудени да останат у дома. Началото на учебната година на учениците в различни градове беше отложено за следващата седмица. Борсовата търговия в Хонконг беше спряна и близо 200 изходящи полета за петък бяха отменени в ключовия център за регионален бизнес и пътуване. бяха отстранени между четвъртък и неделя, съобщи по-рано държавната медия CCTV.

Хонконгската обсерватория подаде сигнал за тайфун номер 8, третото по сила предупреждение според метеорологичната система на града, рано в петък. Прогнозата гласи, че Саола - с максимални постоянни ветрове от 205 километра (127 мили) на час - ще бъде „доста близо“ до финансовия център в петък и събота сутринта, заобикаляйки на 100 километра южно от града.

Директорът на обсерваторията Чан Пак-уай каза в четвъртък, че тревогата може да бъде надстроена до сигнал № 10, ако силата на ветровете достигне нивата на ураган. Сигналът за ураган № 10 е най-високото предупреждение в рамките на неговата система и последно е бил издигнат в града, когато супертайфунът Mangkhut удари Хонконг през 2018 г.

Чан очакваше ветровете ще отслабне постепенно, докато тайфунът се отдалечава от Хонконг в събота.

Обсерваторията предупреди, че може да има сериозни наводнения в някои ниски крайбрежни райони и че максималното ниво на водата може да е подобно на това, когато Мангхут повали дървета и разкъса скеле извън строящи се сгради в града.

Докато градът се подготвяше за проливни дъждове и силни ветрове в петък сутринта, около 150 души потърсиха убежище във временни убежища, като някои фериботни и автобусни услуги бяха спрени. Жителите, живеещи в ниски райони, са поставили чували с пясък на вратите си, за да предотвратят наводняването на домовете си.

Китайският национален метеорологичен център каза, че Саола трябва да стигне до сушата около районите от окръг Хуидонг до град Тайшан в провинция Гуангдонг, съседен Хонконг, между петък вечер и събота сутрин . Но също така не се изключва, че ще се премести на запад близо до брега на централен Гуангдонг.

Тъй като друга буря Haikui постепенно се придвижваше към крайбрежните райони на Източен Китай, съчетана с влиянието на Saola, части от провинциите Гуангдонг, Фудзиен и Джъдзян ще получат силни ветрове и силни дъждове, според уебсайт, управляван от Китайската метеорологична администрация. До четвъртък вечерта около 100 000 души, живеещи в опасни райони във Фуджиан, бяха преместени на други по-безопасни места.

Саола премина южно от Тайван в сряда, преди да се насочи към континентален Китай, като външните ивици на бурята удариха южните градове на острова с проливен дъжд. Тайфунът връхлетя и Филипините по-рано тази седмица, прогонвайки десетки хиляди хора в северната част на островите поради наводнения.

През последните месеци Китай имаше едни от най-проливните дъждове и най-смъртоносните наводнения от години в различни региони, с десетки жертви, включително в отдалечените планински части на столицата Пекин.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР