Хомеопатията е концепция за производството и използването на различни високо

...
Хомеопатията е концепция за производството и използването на различни високо
Коментари Харесай

Официално: хомеопатията не работи

Хомеопатията е идея за производството и потреблението на разнообразни високо разредени артикули за лекуване на болести, основана през 1796 година от Самуел Ханеман. Неговата теория се основава на концепцията, че " сходното лекува сходното " (вещество, което предизвиква признак, се употребява за лекуване на същия признак при болест).

Втори главен принцип е " законът на безкрайните разреждания " , който включва развой на серийно разреждане и разлюляване, за което се твърди, че усилва потентността на препарата. Според някои от практикуващите този способ на лекуване, хомеопатията работи като подтиква тялото да лекува себе си единствено.

Болшинството учени и лекари са мощно сериозни към претенциите на хомеопатичните артикули и практики, като считат, че обясненията за тяхната резултатност, са научно неправдоподобни.

Научният съвещателен съвет на европейските академии (EASAC) разгласява изказване, в което показва формалното си мнение във връзка с хомеопатията, а точно - липсват каквито и да било научни доказателства за успеваемостта ѝ. Практиката даже е рискова, защото пациентите отсрочват навременното лекуване с препарати с научно потвърдена успеваемост - нещо, което може да докара до съдбовен край или тежки затруднения на болестта.

Друга заплаха, която хомеопатичните препарати крият, е ниският надзор на качеството при производството им , като са документирани огромен брой случаи на потърпевши затова лица, в това число умряли бебета след банкет на хомеопатични хапчета за никнещи зъбки.

 Снимка 314547

EASAC показва, че е доста значимо пациентите да имат достъп до научно потвърдена, точна и ясна информация . Затова е и витално належащо да се вкара стандартизирана, основана на познанието рамка, която да контролира ефикасността, сигурността и качеството на продуктите, предлагани на европейския пазар.

Консултативният съвет акцентира, че задълбочените изследвания върху успеваемостта на хомеопатичните артикули демонстрират, че те не устоят тестванията, концепцията им е в прорез с научното знание и не имат по-голяма клинична успеваемост от плацебото.

В изказването е наранена и ветеринарно-медицинската приложимост на хомеопатични препарати, като изключително тревожна е тя при опитите за лекуване на инфекции при добитъка.

EASAC насочва следните рекомендации:

Да се разработят поредни регулаторни условия, с цел да се показва ефикасността, сигурността и качеството на всички артикули за хуманната и ветеринарната медицина, успеваемостта на продуктите да се основава на проверими и справедливи доказателства, съизмерими с естеството на претенциите за такава. При неналичието на тези доказателства, даден артикул не би трябвало да бъде нито одобрим, нито регистриран от националните регулаторни организации.

Системите за публично опазване на здравето , основани на научни доказателства, не би трябвало да дават хомеопатичните артикули и практики, в случай че не се потвърди, че са ефикасни и безвредни посредством строго изпитване.

Съставът на хомеопатичните медикаменти би трябвало да бъде етикетиран по сходен метод на другите налични здравни артикули: да има тъкмо, ясно и просто изложение на съставките и техните количества.

Рекламата и маркетингът на хомеопатичните артикули и услуги би трябвало да дават отговор на откритите стандарти за акуратност и изясненост. Рекламните искания за резултатност, сигурност и качество не би трябвало да се изявяват без доказателства, които могат да бъдат демонстрирани и възпроизведени.

В допълнение към това, предходната година Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати разгласи, че ще стартира да ползва строги стандарти за етикетите на хомеопатичните артикули, в това число да подсигурява, че етикетите ясно декларират, че няма научни доказателства, че продуктите работят.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР