Холандски учени отхвърлиха хипотезата за обратната връзка между мимиката и

...
Холандски учени отхвърлиха хипотезата за обратната връзка между мимиката и
Коментари Харесай

Позата и гримасата не повлияват на нашето настроението

Холандски учени отхвърлиха хипотезата за противоположната връзка сред мимиката и настроението, считана за основна тематика в логиката на психиката.

Според теорията настроението на индивида зависи от позата на тялото и гримасата на лицето. За пръв път това съмнение и зказано през 19 век от американския мъдрец и психолог Уилям Джеймс.  По-късно доста проучвания удостоверяват хипотезата.

Един от главните опити е приключен през 1988 година – психолозите поискали от участниците в теста да се усмихват, държейки молив сред зъбите си -  моливът задействал лицевите мускули като при усмивка, даже на хората да не им е до смях. В резултат на това усмивките им ставали необятни и хората казвали, че се усещат в по-добро въодушевление.

Сега обаче учените провели опита с доста по-голяма група и открили, че изводите от предходния опит са неправилни. Моливът сред зъбите не оказва никакво въздействие върху настроението, оповестява научното списание Perspectives on Psychological Science.  Резултатите от  новия тест са приети и от водешия създател на изследването от 1988 година   

Миналата година стартира „ Проект на възпроизвеждането “, в който учени повториха 100 проучвания в региона на логиката на психиката, само че съумяха да потвърдят резултатите на единствено 2/3 от тях.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР