Холандия обяви, че официално отзовава посланика си в Турция и

...
Холандия обяви, че официално отзовава посланика си в Турция и
Коментари Харесай

Холандия отзова посланика си в Турция


Холандия разгласи, че публично отзовава посланика си в Турция и няма да разреши на Анкара да изпрати собствен в страната на фона на продължаващото утежняване на двустранните дипломатически връзки.

Отношенията се утежниха от предходната година насам, когато холандски длъжностни лица не разрешиха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да участва на протест в Ротердам в навечерието на изборите в Холандия. След това депортираха министъра по въпросите на фамилията и обществената политика Фатма Бетюл Саян Кая, пристигнала в Ротердам с кола от прилежаща Германия.

В отговор президентът на Турция Реджеп Ердоган съпостави холандците с нацисти, изиска опрощение и даде обещание ответни строги ограничения по отношение на Холандия. Една от тях стана възбраната за връщане в страната на холандския дипломат, който през този интервал беше в отпуска.

Въпреки неотдавнашните диалози сред двете страни, „ не се договорихме по какъв начин да възстановяваме връзките ”, сподели холандският външен министър Халбе Зийлстра в изказване.

В него се споделя, че на процедура посланикът физически няма достъп до Турция от март 2017, когато сред двете страни избухна дипломатически скандал. „ През миналия интервал Холандия и Турция обсъждаха въпроса на разнообразни нива ”, акцентират от министерството в Хага. „ Но тези срещи не разрешиха да се споразумеем за нормализиране на двустранните връзки ”.

Съобразявайки се с това, Холандия публично отзовава посланика си. „ А защото Холандия няма дипломат в Турция, тя няма да даде позволение за идване на нов турски дипломат в Холандия ”, показва външното ведомство в Хага.

„ Това обръщение беше предадено на представители на турската страна в Хага дружно с съобщение за преустановяване на договарянията по въпроса ”. /АФП, ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР