Ходът на Русия ефективно да разпусне експертната група, която следи

...
Ходът на Русия ефективно да разпусне експертната група, която следи
Коментари Харесай

Руското вето вещае мрачно бъдеще относно санкциите срещу Северна Корея

Ходът на Русия дейно да разпусне експертната група , която следи за спазването на дългогодишните наказания на Организация на обединените нации против Северна Корея , вещае „ тъмно бъдеще “ във връзка с използването на глобите, обявиха трима някогашни членове на групата пред “Reuters ”.

Вчера Русия наложи несъгласие на годишното възобновяване на многонационалната експертна група , която през последните 15 години следи прецизно за осъществяването на глобите на Организация на обединените нации против Северна Корея, наложени поради стратегиите ѝ за нуклеарни оръжия и балистични ракети. Китай, единственият боен съдружник на Северна Корея и неин максимален търговски сътрудник, се въздържа да направи същото. Пекин и Москва отхвърлят да нарушават глобите, само че на процедура блокират въвеждането на нови ограничения в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и се застъпват за анулация на някои съществуващи наказания против Северна Корея, обвинявайки Запада и неговите съдружници, че изострят напрежението.

Дипломатите разкриха, че наподобява малко евентуално да има ново гласоподаване за възобновяване на мандата на групата преди приключването му на 30 април.

Според американски и южнокорейски чиновници и самостоятелни анализатори ветото е необичаен дипломатически дял за Пхенян и акцентира задълбочаването на връзките му с Москва , които включват невиждани доставки на балистични ракети и муниции за потребление във войната в Украйна, както и вероятни доставки на гориво за Северна Корея. И Москва, и Пхенян отхвърлят да са сключвали сходни оръжейни покупко-продажби, само че не крият, че имат намерение да задълбочат военните си връзки. Действията на Русия са от изключително значение и съставляват значим преломен миг в интернационалния режим на наказания против Северна Корея, съобщи Аарон Арнолд, някогашен член на комисията, който в този момент работи като специалист по глобите в Британския кралски институт за обединени служби (RUSI).

„ Налагането на несъгласие от страна на Русия, дружно с грубото нарушение на глобите посредством закупуване на стандартни оръжия от Северна Корея, дългогодишната история на занемаряване на отговорностите ѝ, както и безмълвната поддръжка на Китай подсказват, че бъдещето наподобява тъмно, що се отнася режима на наказания против Северна Корея, “, изясни още Арнолд .

Част от пъзел

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя разкритикува работата на специалистите , като преди да  бъде наложено ветото съобщи, че отчетите на специалистите са се свели до това да „ играят в ръцете на западните водачи, да препечатват пристрастна информация и да проучват вестникарски заглавия и фотоси с неприятно качество “.

Дори поддръжниците на експертната група признават, че работата ѝ е все по-ограничена , само че упрекват за това китайските и съветските членове, които внасят ужас или прикриват неподходящите констатации.

„ Последният отчет е доста забавен, тъй като въпреки да навлиза в някои потребни детайлности по отношение на финансите и задграничните служащи, Китай съвсем не се загатва. Ако приказваме за нарушение на глобите, а не загатваме Китай, това не е доста тъкмо отражение на това, което в действителност се случва, “, споделя някогашен почитан член, който помоли да не бъде назоваван с името си заради естеството на информацията.

Макар че отчетите на експертната група наподобяват като изчерпателно резюме , те са по-скоро дребна част от по-голям пъзел , като постоянно някои от най-важните детайли биват пропуснати, твърди някогашният член на комисията.

По думи на Лейф-Ерик Исли , професор от Сеул, прекратяването на активността на експертната група може да докара до по-тясно тристранно съдействие сред Вашингтон, Сеул и Токио, а повече доказателства за нарушавания на глобите могат да бъдат оповестени обществено, защото с активността на експертната група на Организация на обединените нации ще отпадне възпиращото въздействие, което Русия и Китай имаха върху отчетите, създаващи заглавия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР