Хляб – основен продукт, който всеки от нас използва ежедневно.

...
Хляб – основен продукт, който всеки от нас използва ежедневно.
Коментари Харесай

Ще останете поразени от историята за създаването на нарязания хляб

Хляб – главен артикул, който всеки от нас употребява всекидневно. В днешно време има най-различни типове самун и всеки може да си избира съгласно вкусовите си желания и потребности. В предишното обаче разнообразието не е било по никакъв начин огромно, още повече, че не е имало нарязан самун, който да се продава в този тип. Днес ви представяме изненадващата история за основаването на нарязания самун.

В днешно време множеството от нас избират удобството да си купуват към този момент нарязан самун. Как обаче се ражда концепцията за този артикул? През 1912 година американецът от немски генезис Ото Рохведер имал три бижутерии, пишат от Expert.bg. Но не го вълнували толкоз златото и диамантите, колкото машините и механизмите, които обичал да основава в свободното си време. Веднъж Рохведер чул домакини да се оплакват какъв брой доста време им лишава рязането на самун, изключително заран, когато би трябвало да се подготви закуска за цялото семейство. Така фенът откривател се въодушевил да сътвори машина, която да реже хляба автоматизирано.

Той толкоз вярвал в концепцията си, че продал и трите си бижутерии през 1916 година и се посветил напълно на първия първообраз на машината. Направил стотици схеми и най-после основал устройство, което режело самун и събирало филиите една до друга посредством железна игла. За зла неволя обаче един ден помещението, в което Ото Рохведер работел, се запалило и всичко – проектите, чертежите, прототипът – изгоряло.

Ото не се отказал. За да устоя фамилията си, се хванал да работи като надзирател. Междувременно не спирал да създава концепцията си. През 1927 година приключил друга машина за рязане на самун, по-усъвършенствана от първичната. Когато обаче се опитал да я продаде на няколко пекарни, получил единствено подбив – никой не вярвал, че хората ще купуват към този момент нарязан самун. Тогава изобретателят предложил творението си на собствен другар пекар, чийто бизнес бил пред банкрут. Приятелят нямал нищо за губене и го взел в своята пекарна, наречена Frank Bench Bakery

На 7 юли 1928 година бил продаден първият нарязан самун в света. Новият артикул бързо станал необикновено известен и продажбите в пекарната на Франк Бенч се нараснали с цели 2000%. До 1933 година съвсем всяка пекарна имала машина като тази на Рохведер и 80% от продавания самун бил нарязан. Точно по това време почнали да стават известни и тостерите. Рохведер постигнал голям триумф и продал патента си за устройството на компанията Micro-Westco. Той става и вицепрезидент в нея и работи като подобен до пенсионирането си.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР