Учените празнуват, тъй като свинският бъбрек продължава да функционира в човешкото тяло

...
Хирурзи в Съединените щати обявиха, че свински бъбрек, който са
Коментари Харесай

Хирурзи в Съединените щати обявиха, че свински бъбрек, който са трансплантирали в тялото на пациент в мозъчна смърт, е функционирал нормално повече от месец, а обещаващ знак в усилията за справяне с широко разпространените нужди от донорство на органи.

Хирурзи от Института за трансплантация Langone на Нюйоркския университет казаха в сряда, че крайъгълният камък е най-дългото функциониране на свински бъбрек в човек, макар и починал.

„Имаме генетично редактиран свински бъбрек, който оцелява повече от месец при човек“, каза директорът на института Робърт Монтгомъри пред репортери.

Той каза, че резултатите предоставят „допълнителни гаранции“ за всякакви бъдещи проучвания при живи пациенти. Свинският бъбрек е бил генетично модифициран, за да пропусне ген, който произвежда биомолекули, които човешката имунна система атакува и отхвърля.

„Сега събрахме повече доказателства, за да покажем, че поне при бъбреците, просто елиминирането на гена, който предизвиква свръхостро отхвърляне, може да е достатъчно – заедно с клинично одобрени имуносупресивни лекарства – за успешно управление на трансплантацията при човек за оптимално ефективност, потенциално в дългосрочен план“, каза Монтгомъри.

Учените се надяват, че междувидовите трансплантации могат да помогнат за предоставянето на помощ на много хора, които чакат потенциално животоспасяващи органи.

Повече от 103 000 души в САЩ в момента се нуждаят от трансплантация на органи, 88 000 от които се нуждаят от бъбреци. Хиляди хора умират всяка година, докато чакат.

Пробивът в сряда започна с прехвърлянето на свински бъбрек в тялото на Морис „Мо“ Милър, мъж, починал внезапно на 57-годишна възраст и чието тяло беше дарено на науката от семейството му.

Изследователите казват, че ще продължат да наблюдават експеримента, докато навлиза във втория си месец.

Учените се надяват в крайна сметка да напреднат достатъчно, за да използват животински органи за спасяване на живи хора, а трупове, дарени за научни изследвания, играят важна роля в изследванията и експериментите.

„Борих се с това“, каза сестрата на починалия мъж Мери Милър-Дъфи пред Асошиейтед прес за решението си да участва в експеримента. „Мисля, че това би искал брат ми. Затова им предложих брат си.”

„Той ще бъде в медицинските книги и ще живее вечно“, каза тя.


Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) обмисля дали да разреши малки, селективни изследвания на свински сърца и бъбреци, прехвърлени на пациенти доброволци.

Успехи като експеримента на Нюйоркския университет биха могли да помогнат за придвижването на тези усилия напред. В сряда Университетът на Алабама в Бирмингам също съобщи, че чифт свински бъбреци са функционирали без проблем в друго дарено тяло в продължение на седем дни.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР