Хипертонията е едно от най – разпространените заболявания в наше

...
Хипертонията е едно от най – разпространените заболявания в наше
Коментари Харесай

Предотвратете хипертонията чрез DASH-диета


Хипертонията е едно от най – публикуваните болести в наше време. Около 2 милиона българи са хипертоници.
Всеизвестно е, че високото кръвно налягане е хронично заболяване, което постанова банкет на медикаменти до живот. Хванато на пo–ранен стадий, болестта може да се овладее посредством смяна метода на живот – физическа интензивност, хранене.

Диетата DASH е избирана 8 следващи години за най-хубава диета. Това е хранителен режим подпомагащ контролиране на кръвното налягане. Оказва се, че DASH-режимът е превъзходен за здравословно събаряне на тегло. Нещо повече, стритктното съблюдаване води до нормализиране на холестерола в кръвта, влияе при болести като диабет.

Диетата включва банкет на към 2000 калории на ден (Ако задачите намаляване, би трябвало да намалите калориите). Режимът залага на храна с ниски равнища на натрий, което е есенциално за повлияване на кръвното налягане и задържането на течности. Това постанова потребление на минимални количества готварска сол до 2-3гр. на ден (половин чаена лъжичка).

В менюто се включват пълнозърнести артикули, зеленчуци, плодове, ядки, риба, пилешко месо, бобови култури, нискомаслени млечни артикули.

Препоръки за на ден меню по DASH :

Пълнозърнести храни –6-8 порции на ден
Предпочитайте пълнозърнените артикули, те съдържат повече фибри и нутритиенти от рафинираните. Използвайте кафяв ориз вместо бял, пълнозърнеста паста вместо елементарна, пълнозърнест самун вместо бял.
Пример за една порция: Филия пълнозърнест самун или половин купичка зърнена закуска

Свързани публикации.. Еднократно повишено кръвно прави ли ме хипертоник? 0 Нов стандарт при слагане на диагноза хипертония 1 Помощ с естествени средства при хипертония 0

Зеленчуци – 4-5 порции
Домати, картофи, броколи, моркови, зеленолистни зеленчуци са богати на фибри, витамини и минерали като магнезий и калий.
Заменете месото в порцията си със зеленчуци. Комбинирайте пълнозърнестите спагети със зеленчуков микс. Предпочитайте пресните зеленчуци пред консервираните. В консервираните се съдържат високи равнища на натрий.

Плодове – 4-5 порции
Плодовете също са богати на фибри и скъпи минерали като магнезий и калий и са с ниско наличие на мазнини. Изключение вършат авокадото и кокосовите орехи.
Консумирайте един плод или половин чаша прясно изцеден сок на главните хранения. Не белете кората на плодовете, огромна част от скъпите съставки се намират точно в нея. Избягвайте консумация на консервирани сокове и газирани плодови питиета, те съдържат добавена захар.

Млечни артикули –2-3 порции
Млечните артикули са източник на калций, вит. Д и протеини. Уверете се, че консумирате единствено нискомаслени млечни артикули, в противоположен случай те са източник на наситени мазнини.
Избирайте единствено обезсолено сирене и кашкавал. В общоприетите артикули наличието на натрий е високо.

Постни меса и риба –5 порции
Избирайте чисти меса, без лой. Те са богат източник на протеини, желязо и цинк. Въпреки това не прекалявайте с потреблението на месо, даже и чисто то е източник на холестерол. Заменете част от приемите на месо със зеленчуци. Избягвайте да пържите месото, предпочитайте варене, печене или гриловане.
Наблягайте на рибата. Консумирайте риба като сьомга, херинга и риба звук. Те са богати на омег 3 мастни киселини, които имат удобен резултат върху сърдечно-съдовата система и понижават равнищата на холестерол в кръвта.

Ядки семена и бобови култури –2-3 порции седмично
Бадеми, слънчогледови семки, грах, фасул, са също източник на протеини и минералите–магнезий и калий, а също и скъпи фибри и фитохимикали, които оказват удобен резултат при кардио-васкуларни проблеми.
Консумирайте тези артикули деликатно – 2,3 пъти седмично, защото те са богати на мазнини. Пример за една порция е: 1/3 купичка ядки, 2 с.л. семена или 1/2 купичка сварен фасул или грах. Мазнините в тях са омега 3 мастни киселини, които благоприятстват активността на сърцето и въпреки всичко не прекалявайте с тях.
Продуктите съдържащи соя (тофу) са подобаващ сурогат на месото, от тях можем да си набавим есенциални аминокиселини.

Мазнини 2-3 порции на ден
Мазнините подкрепят усвояването на някои витамини и ускоряват имунната система. Големите количества мазнини в диетата са причина за сърдечни болести, диабет и затлъстяване. DASH режимът се стреми понижаване на мазнините до 30% от дневните калории и се натъртва на моно ненаситените мастни киселини.
Наситените транс мазнини са главните виновници, увеличаващи риска от коронарни произшествия. DASH диетата лимитира приемът на наситените мазнини като се лимитира приемът на високомаслени млечни артикули, тлъсти меса, яйца.
Избягвайте банкет на маргарин, майонеза. Обръщайте внимание на наличието на храните, които консумирате.

Сладкиши – 4-5 порции седмично
DASH-диетата не не разрешава напълно сладките храни, само че бъдете деликатни с тях. Избягвайте храните с добавена захар и такива богати на мазнини. Може да заменяте захарта с подсладител.

Алкохол и кофеин
Доказано е, че алкохолът въздейства неподходящо върху кръвното налягане. Американски диетолози поучават да не се пие повече от две напитки при мъжете и едно при дамите.
Ако сте с доказана хипертония или прехипертония намалете дневния банкет на кофеин.5096
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР