Хиляди снежни топки се появиха по полетата на Айдахо (САЩ).

...
Хиляди снежни топки се появиха по полетата на Айдахо (САЩ).
Коментари Харесай

Рядко природно явление създава снежни топки

Хиляди снежни топки се появиха по полетата на Айдахо (САЩ). Това наподобява като работа на деца с доста свободно време с тази разлика, че не са открити никакви човешки следи.

Причината за появяването на странните снежни топки в естествения резерват Силвър Крийк е рядко естествено събитие, с което учените не са изцяло осведомени. Мистериозните снежни формирания са видяни от шефката на резервата Съни Хийли (Sunny Healey) след мощна стихия, която се разразила предходната вечер. Някои от топките достигали 40 см в диаметър и оставили големи дири в снега след себе си.

Sunny Healey/The Nature Conservancy via AP

„ Първо забелязах следите, които са оставили и това ми се стори много любопитно. След това продължих и забелязах хиляди снежни топки “, споделя Хийли.

Това събитие е толкоз рядко, че в действителност изискванията, при които се получава, не са добре познати на науката. Още по-редки са естествено образуваните снежни топки, които доближават диаметър 40 см, споделя метеорологът Джей Брайденбах (Jay Breidenbach).

Най-общо казано, с цел да се образуват тези естествени снежни топки, би трябвало композиция от няколко сантиметра навалял сняг с тъкмо избрана компактност и температури близки до нулата, последвани от доста мощни ветрове. Също по този начин, снегът не би трябвало да е доста изсъхнал, тъй като другояче обособените снежинки няма да се слепват една към друга.

Sunny Healey/The Nature Conservancy via AP

Друго значимо изискване е и предходните дни да е валял сняг, с цел да може топките да имат основа, върху която да се търкалят. Освен това вятърът би трябвало да е мощен, само че непрекъснат, а не на пориви, тъй като по този начин образуванията биха се разрушавали доста елементарно.

За петте си години работа в резервата Съни Хийли не е виждала сходно събитие, само че възрастен локален земевладелец ѝ е споделил, че го е следил най-малко два пъти в последните десетилетия.

„ Имаме визия по какъв начин и за какво се образуват снежните топки, само че не знаем никакви детайлности “, прибавя Брайденбах. „ Би било забавно на мястото да се сложи инсталация и да разберем всичко за този чудноват феномен. “

The Epoch Times

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР